Obavijesti

News

Komentari 115

Milanović: Smanjili smo deficit Matušić: Ne obmanjujte ljude

Milanović: Smanjili smo deficit Matušić: Ne obmanjujte ljude
1

Frano Matušić (HDZ) ustvrdio je da je Hrvatska s pravom u postupku prekomjernog deficita, a premijera je optužio da je netočno informirao javnost o deficitu u 2014.

VIDEO

Frano Matušić (HDZ) ustvrdio je da je Hrvatska s pravom u postupku prekomjernog deficita, a premijera je optužio da je netočno informirao javnost o deficitu u 2014. Podsjetio je da su se na početku godine hvalili da deficit za prošlu godinu iznosi nešto više od 12 milijardi kuna, no ovih dana je kaže stigla informacija da će on biti veći za 50 posto odnosno oko 18 milijardi kuna. 

- Kako je moguće da ste pogriješili za 6 milijardi kuna. Hoće li i ovogodišnji proračun doživjeti istu sudbinu. Europska komisija očekuje dodatne uštede u visini od 0,4 posto BDP-a i prijedlog strukturnih reformi, a neki spominju podizanje trošarina i poreza. Koje su to strukturne reforme i kako će izgledati proračun za ovu godinu i koliko će se deficit smanjiti - pitao je Matušić.

- Nije vam to točno. Možete biti mirni. Deficit centralne države je 12 milijardi kuna. Trebao je biti 15 milijardi kuna i uštedjeli smo tri. Radi se o takvoj metodologiji koja se primjenjuje prema svima pa onda i svima se povećava deficit. Da je to tako bilo u vrijeme prethodne Vlade deficit bi bio 30 milijardi kuna. 

Iza brojki stojimo, gospodari se racionalnije i odgovornije. Najveći dio deficita ide na otplatu kredita i kamata. Hrvatska je vrlo blizu primarnog suficita što znači kada ne bi bilo svih mogućih dugova koje imamo da onda bi Hrvatska praktički bila u suficitu - uzvratio je Milanović.

Milanović je napomenuo i da svako jamstvo i svaki detalj se računa u državni dug.

- Da je to tako uvijek bilo onda se uopće bojim reći koliki je Hrvatski deficit bio 2011 godine. Strah me je to reći - poručio je. 

Matušić mu je uzvratio da se konzultira s optimistom bez pokrića Brankom Grčićem te da je netočno da rate kredita ulaze u deficit. 

- Nemojte obmanjivati javnost. Bilo bi dobro da otvorite dijalog sa svima u Hrvatskoj kao bi izašli iz ove situacije, a posebno kad taj dijalog dolazi od institucija kao što je predsjednica države. Otvorite dijalog o lošem stanju i o pronalaženju rješenja jer očigledno da sam ih ne znate pronaći. Nažalost prisilit će nas Komisija da određena rješenja brzinski tražimo. To je ono čega se bojimo da ćete u idućih pet dana donijeti neke neracionalne i odluke koje su nepovoljne za građane - zaključio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije