Obavijesti

News

Komentari 104

Milanović: 'Meni dati novac za besplatne udžbenike je bačen novac. Mnogima to ne treba'

Milanović: 'Meni dati novac za besplatne udžbenike je bačen novac. Mnogima to ne treba'

Nacionalna strategija je dokument koji napišete da netko ne pita zašto ga nema. Tu fale jasni prioriteti. Imate navedeno sve, ali ne postoje mjere, rekao je Velibor Mačkić

VIDEO

Ekonomski savjet predsjednika Republike Hrvatske održat će prvu sjednicu na kojoj je bio i predsjednik Zoran Milanović. Velibor Mačkić, predsjednika Savjeta i posebnog savjetnika predsjednika RH za ekonomiju, rekao je da postoji mjesta za poboljšanje. 

- Nacionalna strategija je dokument koji napišete da netko ne pita zašto ga nema. Tu fale jasni prioriteti. Imate navedeno sve, ali ne postoje mjere koje bi odlučile kada se nešto treba napraviti - rekao je Mačkić. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Vjerujem da je zgodno to postaviti na ovaj način: Čini se da je Strategija bila napravljena kao instrument za jednu svrhu, da se povuku sredstva iz Europskih fondova, a to znači da primarnu ulogu ima javni sektor. Problem je niska produktivnost, a zašto je niska? Ako je analitička podloga napravljena, i napravljena je u redu, dokument koji je uslijedio iza nje bi trebao koristiti naša lokalna znanja koja su možda mogla biti bolja. Ako znamo da je ključan naš problem zadnjih nekoliko desetljeća isti, politička ekonomija, i da se oslanjamo na javni sektor, ako onda to nismo adresirali? Zašto se ne adresiraju i drugi problemi kao što su nejednakosti svake moguće vrste - rekao je. 

Milanović je rekao kako dokument nije loš, ali da je pitanje je li dovoljno dobar. 

Zoki više nije najnegativac, HDZ je i dalje prvi odabir građana
Zoki više nije najnegativac, HDZ je i dalje prvi odabir  građana

- Mi ćemo dati svoj doprinos. To je puno kvalitetnije nego da sam se uključio kao pojedinac ili poslao nekoga kao što je htio predsjednik Vlade. To je zašto što predsjednik Vlade nije htio uključiti predstavnike saborske opozicije. S obzirom da je ovakav način rada dublji, mi ćemo dati konstruktivan doprinos - rekao je. 

- U njoj ima stvari koje nisu realne - dodao je. 

Milanović je istaknuo da mu je Plenković osobno pisao da se uključi u radnu skupinu oko izrade strategije. 

- Mene je premijer osobno pozvao da se uključim u rad radne skupine za izradu ove strategije. Taj isti dan je došlo pismo njegovog šefa ureda vezano uz sazivanje VNS-a. Zanimljivo, osobno mi je pisao na temu strategije nacionalnog razvoja, rado sam mu odgovorio i pozvao da se uključi saborska opozicija, jer to može doprinijeti samo kvaliteti, a na kraju krajeva možeš reći - imali ste priliku nešto reći, niste ništa rekli. Znamo kako će to izgledati u Saboru, bit će automatski izglasano i taj dokument neće imati nikakvu važnost - rekao je Milanović.

I Milanović se spreman javno cijepiti: 'Predsjednik time želi ukazati na važnost cijepljenja'
I Milanović se spreman javno cijepiti: 'Predsjednik time želi ukazati na važnost cijepljenja'

Naš pad sigurno će biti najveći u Europskoj uniji, rekao je predsjednik, dodavši da su to informacije koje trebaju potaknuti na djelovanje.

Porez na nekretnine 

Na pitanje o porezu na nekretninine, Milanović je rekao da je to ogroman zalogaj i da "nikome ne bi gurao pod nos kao nešto što nije napravio". 

- Ako mu je smisao penaliziranje onih koji imaju, to je nepotpun smisao. To može biti samo dio smisla, da oni koji imaju više, daju više. Što se tiče PDV-a, Hrvatska stjecanjem okolnosti koje su eksterne i egzogene, je krenula s relativno visokom stopom PDV-a iz svojih razloga, a onda je ta stopa rasla iz krize u krizu, tako da sad govoriti o tome hoće li stopa PDV-a biti 24 ili 25 posto nije bitno za konkurentnost. Ono što je puno bitnije su druga porezna opterećenja - rekao je Milanović.

Traže nas da cinkamo susjede. Iako oni nisu cinkali kriminalce, zločince, obiteljske nasilnike...
Traže nas da cinkamo susjede. Iako oni nisu cinkali kriminalce, zločince, obiteljske nasilnike...

- PDV je jedan od najstabilnijih i najpredvidljiviji oblik financiranja države i tako treba i ostati dok netko ne izmisli nešto spektakularno. Ovi drugi porezi se smanjuju, započelo je početkom 2015. godine i to nije porezna reforma, to je obična korekcija, i ono što nastavlja blago raditi je nastavak. To nije reforma, to bi bilo nešto drugo, radikalan zahvat - poručio je. 

- Uvođenje jedinstvene porezne stope gdje se dohodak ne bi oporezivao progresivno nije pravedan i socijalan pristup. Da je to baš tako onda bi s time prvo počeli eksperimentirati Njemačka, Velika Britanija, Francuska... Ali toga nema - rekao je i dodao da je to ono "što zna iz iskustva". 

- Vlada ide i dalje sa smanjenjem poreza na dohodak, on će sada biti 10 posto. To se sustavno smanjuje. U tom segmentu Hrvatska spada u države s malim poreznim opterećenjem - rekao je i dodao da se u Hrvatskoj ta vrsta transakcije manje oporezuje. 

- Je li to pravilno? Vidjet ćemo. U svakom slučaju poduzetnici to moraju konstatirati. Po meni je to jednako važno kao i PDV, ako ne i važnije. PDV je možda važan za kafiće i restorane, ali za pogon i proizvodnju je bitno s kojim postotkom oporezujemo dobit i prihod od kapitala, dividendu - rekao je. 

'Nije sve strategija' 

Na pitanje hoće li ići korak dalje sa Strategijom, hoće li biti još strategija za povlačenje fondova i hoće li se baviti i njima, Milanović je rekao da bi sve više od toga bilo nekorektno zadiranje u prostor Vlade. 

- To su radili meni, ja to neću raditi drugima. Nismo protivnici nego partneri. Više strategija? S time se ne slažem. Mi imamo strategiju za sve, za nošenje maski, ne može sve biti strategija jer onda ništa nije strategija. Hrvatski ustav spominje dvije - za nacionalnu sigurnost i obranu. Ove druge smo politički odlučili usvojiti, ali ne možemo onda sve zvati strategijom. Ovo je, čak previše transparenta, Hrvatska poputno otvoreno kaže kako će izgledati za 10 godina. Nekada to države nisu radile, tu se gubi diskrecija i pravo na promjenu kursa. Međutim, sve izvan toga je podložno promjenama, prosudbama, toku vremena - odgovorio je Milanović. 

Poručio je kako će dopustiti još Strategiju znanosti i obrazovanja, a da je sve ostalo devaluacija. 

Na pitanje smatra li da je pravedno da "svi dobivaju sve"? 

- Najjednostavnije je svima dati sve. Svima dati besplatne knjige za djecu za školu. Mnogima to ne treba, dat meni novac za besplatne udžbenike je bačen novac i nekima drugima koje poznajem. Jednostavnije je, na većoj skali, dati svima jednako. Ali obzirom da je država škrta po pitanju tih stvari, nadam se da znaju što rade. Ne vidim to što je Vlada napravila kao nešto što ih osporavao ili kritizirao. Samo da ovo što prije završi. Treba nam taktika za što hitniji izlaz iz ove situacije - poručio je Milanović. 

Na pitanje što je s onima koji se neće cijepiti, Milanović je rekao: 

- Ah, neće se cijepiti. Što možemo? Bit ćemo pametniji za pola godine. 

Uskoro više... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature