News

Komentari 17

Milanovićev favorit u lovu na Vrhovni sud, trebat će 76 ruku

Milanovićev favorit u lovu na Vrhovni sud, trebat će 76 ruku

Zlata se prijavila: O Milanovićevu prijedlogu Sabor raspravljati nakon prvoga kruga lokalnih izbora, a Đurđević će u Saboru trebati dobiti natpolovičnu većinu

Profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević u ponedjeljak se poštom prijavila na drugi javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda, pa je u utrci za tu dužnost ukupno četvero kandidata. Na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda javilo se još troje kandidata: sutkinja Visokoga kaznenog suda Lana Peto Kujundžić, zatim pravnica zaposlena na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Snježana Rizvan, i zagrebački odvjetnik Šime Savić, koji se bio javio i na prvi javni poziv, koji je poništen.

Odvjetnica Lidija Horvat svoju je kandidaturu u međuvremenu povukla, a aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, kojemu mandat istječe u srpnju, više je puta ponovio da se neće javiti na novi javni poziv jer ga Milanović očito ne želi predložiti Saboru za imenovanje. Predsjednik Zoran Milanović već je prije najavio da će njegova kandidatkinja koju će predložiti Saboru biti profesorica Zlata Đurđević.

Rasprava nakon izbora

Sabor idući tjedan ne zasjeda, a s radom nastavlja 19. svibnja, nakon prvoga kruga lokalnih izbora. To znači da će o Milanovićevu prijedlogu Sabor raspravljati nakon prvoga kruga lokalnih izbora. Za izbor za predsjednicu Vrhovnog suda profesorici Đurđević trebat će natpolovična većina glasova, dakle najmanje 76 zastupničkih ruku. Ustrajući na tome da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo, Milanović je Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda unatoč prvom javnom pozivu već u ožujku predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit. Milanović je tvrdio da će se saborski zastupnici ipak morati očitovati o njegovoj kandidatkinji. Ustavni sud potom je zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrdili su i da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.

HDZ-ova većina klimava?

Premijer Plenković potom je kazao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo.

Prema najavama, u Saboru je ne bi podržali ni zastupnici desnice iz oporbenih redova. Ali bi je mogli podržati partneri u vladajućoj koaliciji, poput Radimira Čačića, koja ima tanku većinu od 76 ruku. Zanimljivo će biti glasovanje zastupnika SDSS-a, čiji je čelnik Milorad Pupovac kazao da bi prof. Đurđević imala njihove glasove ako se po proceduri prijavi na natječaj.

Najčitaniji članci