Obavijesti

News

Komentari 42

Milanovićev potez promijenio je startne pozicije malih stranaka: Sada imaju još manje šanse...

Milanovićev potez promijenio je startne pozicije malih stranaka: Sada imaju još manje šanse...

SDP još nije finalizirao svoju koaliciju, Most gura Grmoju za premijera

VIDEO

Nema sumnje da je potez Zorana Milanovića značajno promijenio sve startne pozicije stranaka pred parlamentarne izbore. I sva dosadašnja istraživanja padaju u vodu jer on može uzeti glasove i lijevih i desnih, ali će svakako i odbiti dio ljudi koji ne podržavaju njegovu predsjedničku politiku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Peđa Grbin održao izvanrednu konferenciju za medije, pridružio mu se i predsjednik Milanović 03:21

Presudna će biti bitka HDZ-a i par manjih partnera, a glavni izazivač će biti oporbeni blok predvođen SDP-om ili bolje rečeno Zoranom Milanovićem. HDZ je pak po dosadašnjim istraživanjima prvi i očekivalo se da će opet biti relativni, pojedinačni pobjednik. Njihova briga je samo trebala biti hoće li uspjeti sastaviti Vladu s manjinama ili će oporba širokim postizbornim savezom uspjeti preuzeti vlast. HDZ će sada imati puno više briga i morat će voditi znatno težu bitku jer će s jedne strane imati Milanovića, a s druge se mora boriti za desne glasove. Postizborna koalicija u njihovom slučaju je moguća tek s Domovinskim pokretom koji uvjetuje da s njima ne bude SDSS.

Kako je Milanović govorio prije 2 mjeseca: 'Da se kandidiram? Pa kakvo je to pitanje uopće...'
Kako je Milanović govorio prije 2 mjeseca: 'Da se kandidiram? Pa kakvo je to pitanje uopće...'

Lijeva Milanovićeva koalicija ipak ima svojih problema. S njima ne ide Možemo koji predstavlja svoj program, a zajedno će samo u četiri izborne jedinice. Primjerice, u prvoj jedinici će se Milanović boriti i sa Sandrom Benčić, a ne samo s Plenkovićem. Također, SDP još nije završio svoj program oko kojeg bi trebao okupiti liberalni centar. Centar, Fokus, Reformisti ne žele s Radničkom frontom, a SDP-u prijeti i raskol na jugu jer splitski SDP-ovci ni u kojem slučaju ne žele s Puljkom.

Izvan ta dva glavna bloka i Možemo na ljevici, prema dosadašnjim istraživanjima, u Sabor sigurno ulaze Most i Domovinski pokret. Most je odlučio da će im premijerski kandidat biti Nikola Grmoja, a računaju na više od 10 mandata. Nije isključeno da će oni podržati i manjinsku vladu predvođenu SDP-om u slučaju potrebe nakon izbora.

ANKETA Koga biste za premijera - Plenkovića ili Milanovića?
ANKETA Koga biste za premijera - Plenkovića ili Milanovića?
Šeparović: Ustavni sud će se izjasniti o Milanovićevu potezu
Šeparović: Ustavni sud će se izjasniti o Milanovićevu potezu

Domovinski pokret je na potpori oko 10 posto i oni također računaju na deset ili više mandata. I njima ulazak Milanovića mijenja poziciju, pošto dio desnog biračkog tijela podupire predsjednika Republike.

Od ostalih manjih stranaka, izgledan je ulazak liste međimurskog župana Matije Posavca u Sabor, a on bi trebao koalirati i s Markom Jelićem, šibensko-kninskim županom. Na izbore idu mnogi drugi, ali kako je Milanović sazvao brzinske izbore i sada će polarizirati političku scenu, njima su smanjene šanse. Na nacionalnoj razini još izlazi Damir Vanđelić sa strankom Republika, Vilibor Ivan Sinčić i Mislav Kolakušić sa strankom Pravo i pravda, a stranku je osnovao i bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić iako su mu šanse za uspjeh minimalne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe