Obavijesti

News

Komentari 101

Milanovićev sin stažira kod Freda za 1400 eura: 'Ja sam ga zvao, bit će mjesec i pol dana'

Milanovićev sin stažira kod Freda za 1400 eura: 'Ja sam ga zvao, bit će mjesec i pol dana'
1

HDZ tako nagrađuje svoju mladež, a ja sam odlučio da priliku dobivaju i oni koji nemaju veze sa strankama, koji nemaju utjecajne roditelje, no dio djece poznanika i prijatelja također je dobio priliku, kaže Predrag Matić.

VIDEO

Želja mi je da što više mladih dobije priliku kod mene stažirati, da iz prve ruke vide kako je raditi u EP-u i da im u životopisima piše da su prošli to iskustvo. To je moje diskrecijsko pravo kao europarlamentarca i nema zakona ni pravilnika koji kaže da to moram i pod kojim uvjetima. HDZ tako nagrađuje svoju mladež, a ja sam odlučio da priliku dobivaju i oni koji nemaju veze sa strankama, koji nemaju utjecajne roditelje, no dio djece poznanika i prijatelja također je dobio priliku. Među njima je i sin Zorana Milanovića - kaže nam Predrag Fred Matić, kod kojega se svaka dva mjeseca izmjenjuju stažisti u Bruxellesu.

Dobivaju 1400 eura mjesečne naknade što im je, ističe Matić, dostatno za smještaj i hranu.

- Nitko nakon staža neće moći kupiti Mercedes - šali se Matić pa pojašnjava kako je Ante Jakov Milanović (24) završio kod njega, i to na stažu od mjesec i pol dana.

- Praznici kreću 15. prosinca, zato će on biti kraće. Nije tajna da smo Milanović i ja kućni prijatelji pa sam ga u jednom razgovoru pitao kako su dečki i što rade. Rekao je da je stariji diplomirao i da trenutačno ništa ne radi. Rekao sam da ću ga onda ja zvati u Bruxelles na staž da to prođe. Milanović je rekao da su to naše stvari i da se njega ne tiče, ako mali hoće, neka ide - kaže nam Matić.

Do sada je kroz njegov ured prodefiliralo oko 15 stažista, a uskoro će stići i Ukrajinke.

- Inače ne mogu stažirati mladi koji nisu iz EU, no zbog rata su drugačiji uvjeti za Ukrajince pa sam tražio asistentice da nađu dvoje mladih iz Ukrajine da i oni dobiju priliku. Ne znam je li to itko do sada napravio i meni nije ni bitno. Suosjećam s tim ljudima jer prošao sam to na svojoj koži - dodaje.

Svaki zastupnik u Europskom parlamentu, uz svoja primanja, dobiva i 25.000 eura za troškove ureda. Iz tog budžeta Matić plaća stažiste.

- Rekao sam svojim asistentima da rade što hoće, samo da paze kad su novci u pitanju, jer cijeli život živim pošteno i ne želim tu nikakve mrlje. Zato sva moja nabava ide preko natječaja - ističe Matić.

- Nikada ništa ne skrivam jer nemam zašto. Otvoreno kažem da trećinu mladih na staž uzimam preko natječaja da i drugi dobiju priliku, a ne samo mladi vezani za stranku i poznanike. Ponavljam to je moje diskrecijsko pravo koje uopće ne moram ni koristiti. Mnogi zastupnici ne dovode stažiste jer im je to smetnja i opterećenje ili ta sredstva koriste za druge stvari. Znam da ovo zanima javnost zbog Milanovića, a ne mene no poanta je da je Jakov samo jedan od mladih ljudi koji su stažirali i stažirat će kod mene i to igrom slučaja kraće nego drugi. Inače, stažirati mogu od šest tjedana do šest mjeseci, ali mislim da u dva mjeseca ti mladi pametni ljude sve prođu i sve upiju i da im je to dovoljno da nauče kako funkcionira Europski parlament – kaže Matić koji stažiste vodi svugdje sa sobom.

Fred Matić:'Ležali smo u zimi na betonu i nismo kašljali jer oni koji jesu, nisu nam se vratili...'
Fred Matić:'Ležali smo u zimi na betonu i nismo kašljali jer oni koji jesu, nisu nam se vratili...'

- Oni su uz mene na svim sastancima i svim izlaganjima. Evo danas su slušali moje izlaganje na Odboru za ribarstvo – dodao je. U prilog svom načinu rada i trudu da mu nitko ne može spočitati da netransparentno troši novac ili na bilo koji drugi način iskorištava svoju poziciju kaže: Sjećate se kada sam bio ministra svih onih braniteljskih barikada. Pročešljali su me uzduž i poprijeko. Kada oni nisu ništa našli onda znate da se nema što naći pa se komotno mogu prijaviti i za glavnog tajnika UN-a jer odradili su posao bolje od bilo koje tajne službe – šali se Matić. 

Inače,  Ante Jakov je stariji sin predsjednika Zorana Milanovića. Rođen je u Bruxellesu u vrijeme kada Milanović bio diplomat pri NATO-u. Završio je Klasičnu gimnazije u Zagrebu. Nakon toga je bio upisao je studij prava u Nizozemskoj, ali se vratio kući i prekinuo taj studij. Jedno vrijeme bio je u novinarskim vodama radeći honorarno za Televiziju Jadran u vlasništvu kontroverznog splitskog poduzetnika Stipe Latkovića, inače kuma bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...