News

Komentari 1

Miletić: 'Uskoro kreće gradnja talijanske škole u Novigradu'

Miletić: 'Uskoro kreće gradnja talijanske škole u Novigradu'

"Početak radova na izgradnji nove školske zgrade u Novigradu očekuje se tijekom ove godine, a realizacijom projekta riješit će se urgentni problem za dio učenika s područja Grada Novigrada"

Istarski župan Boris Miletić potvrdio je u ponedjeljak prilikom posjeta Novigradu da uskoro počinje gradnja nove zgrade Talijanske osnovne škole, a nositelj projekta, vrijednog oko 20 milijuna kuna, bit će Istarske županija, priopćeno je iz ureda istarskog župana.

Rekavši da će, uz županiju, izgradnju nove zgrade Talijanske osnovne škole financirati i Grad Novigrad, Talijanska unija i Narodno sveučilište u Trstu, župan Miletić je izvijestio da je izrađena projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola, a uskoro slijedi zajedničko potpisivanje ugovora o financiranju tog projekta.

"Početak radova na izgradnji nove školske zgrade u Novigradu očekuje se tijekom ove godine, a realizacijom projekta riješit će se urgentni problem za dio učenika s područja Grada Novigrada, čime će dobiti moderno opremljenu školu prema europskim standardima", istaknuo je Miletić.

Podsjetio je da Talijanska osnovna škola nema svoju zgradu te da se nastava održava u dijelu zgrade Osnovne škole "Rivarela", u kojoj su učenici i osoblje u vrlo ograničenom prostoru.

Nove škola izgradit će se u neposrednoj blizini Osnovne škole "Rivarela" i školskog igrališta.

Glavnim projektom predviđena je ukupna neto korisna površina škole od 1440 metara četvornih i ukupna bruto površina od 1704 metra četvorna. Novom zgradom, kako je rečeno, osigurat će se prostor za rad u jednoj smjeni s osam razrednih odjela, četiri učionice razredne nastave i pet učionica i kabineta za predmetnu nastavu od petog do osmog razreda te popratne prostorije, poput knjižnice, višenamjenskog prostora, zbornice, ureda, kuhinje i blagovaonice, sanitarija i servisnih prostorija.

Županu Miletiću danas su predstavljeni i razvojni projekti Novigrada koji su trenutačno provode, poput uređenja starogradske jezgre i glavnoga gradskog trga, dogradnje Muzeja "Gallerion", proširenja zgrade novigradskog vrtića te projekt nove komunalne lučice u Dajli kapaciteta 60 vezova.

Posebice je istaknuta jedna od najvećih investicija u novijoj povijesti toga grada - projekt rekonstrukcije, proširenja i novogradnje sustava fekalne i oborinske odvodnje te vodovodne mreže starogradske jezgre, vrijedan 54,9 milijuna kuna.

Najčitaniji članci