Miletić: Vodoopskrba u Istri je stabilna, mjere daju rezultate | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Miletić: Vodoopskrba u Istri je stabilna, mjere daju rezultate

Miletić: Vodoopskrba u Istri je stabilna, mjere daju rezultate

Direktor Istarskog vodova iz Buzeta Mladen Nežić rekao je kako su propisane mjere nepopularne, ali su definitivno nužne te su, kako je rekao, "urodile očekivanim efektom"

VIDEO

Istarski župan Boris Miletić izjavio je u ponedjeljak novinarima nakon sjednice Koordinacijskog tijela za praćenje stanja vodoopskrbe u Istarskoj županiji kako restrikcija vode daje rezultate, da je vodoopskrba stabilna te kako je potrošnja vode smanjena oko 14 posto.

"Učinak je postignut, vodoopskrba je stabilna i ukoliko se budemo ovako racionalno nastavili ponašati, izdržat ćemo ovo sušno razdoblje. Potrošnja vode smanjena je oko 14 posto, poljoprivreda funkcionira, mjere ostaju na snazi, a za tjedan dana ćemo se opet naći", rekao je danas istarski župan Boris Miletić nakon sastanka s direktorima istarskih vodovoda.

Zahvalio je pritom svim građanima na primjeni mjera restrikcije vode koje su očito dale rezultate.

Rekordna suša u Istri: Od ponedjeljka restrikcija vode
Rekordna suša u Istri: Od ponedjeljka restrikcija vode

"Poljoprivreda funkcionira i mjere i dalje ostaju na snazi. Za tjedan dana održat ćemo novu sjednicu Koordinacijskog tijela za praćenje stanja vodoopskrbe te razmotriti situaciju i po pitanju akumulacije Butoniga, ali i drugih naših izvorišta voda. U svakom slučaju, za sada je vodoopskrba stabilna, i to je u ovom trenutku najvažnije", istaknuo je župan Miletić.

Direktor Istarskog vodova iz Buzeta Mladen Nežić rekao je kako su propisane mjere nepopularne, ali su definitivno nužne te su, kako je rekao, "urodile očekivanim efektom".

"Potrošnja je pala u odnosu na tjedne prije uvođenja mjera oko 13-14 posto, i to nam daje sigurnost da možemo izdržati s ovim količinama koje imamo i koje pretpostavljam da ćemo imati ne samo do kraja turističke sezone, nego i duže jer dugoročne prognoze su izuzetno nepovoljne pa možemo očekivati ovako sušni period još dugo vremena", poručio je Nežić.

Dodao je kako se ne razmišlja o novim mjerama.

"Mislim da smo postigli cilj uštede od 10 do 15 posto. Stanje u akumulaciji Butonigi je dobro, imamo 1,13 metara višu razinu vode, odnosno za 1,7 milijun kubika više vode nego smo imali 2012. godine", rekao je Nežić.

Rekordna suša u Istri stvara velike probleme: 'Morat ćemo uvesti određene restrikcije...'
Rekordna suša u Istri stvara velike probleme: 'Morat ćemo uvesti određene restrikcije...'

Na pitanje novinara razmišlja li se o nekoj vrsti naknade za autopraonice koje su trenutačno zatvorene i koje zbog tih mjera ne mogu obavljati svoju djelatnost, istarski župan Boris Miletić odgovorio je kako se te mjere odnose na upotrebu pitke vode.

"Naše mjere se odnose na upotrebu pitke vode, pa tako i korištenje istih za pranje automobila i vozila. Nismo zabranili rad autopraonicama koje koriste tehnološku vodu, a prioritet je osiguranje pitke vode za stanovnike i turiste. Vozila, kao i javne i privatne zelene površine, mogu izdržati", poručio je Miletić.

Dodao je kako djelatnici vodovoda i tijekom noći nadziru teren te će - ako primijete da građani troše vodu na ono što se ne smije - najprije ići upozorenja, a bude li potrebno, na mjesto događaja izići će vodovodni inspektor te će ići prijave.

"Problema za sada nema, stanje je dobro, isključenja iz vodovoda nije bilo, a građani su odgovorni i svjesni da je sušno razdoblje i da je hidrološka situacija nepovoljna. Budimo racionalni, izdržat ćemo ovo nepovoljno razdoblje", poručio je Miletić.

I kod Plitvica su 'zavrnuli pipu': 'Da to nismo napravili, nitko u roku par dana ne bi imao vode'
I kod Plitvica su 'zavrnuli pipu': 'Da to nismo napravili, nitko u roku par dana ne bi imao vode'

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac potvrdio je kako vatrogasci, neovisno o čestim požarima u Istri, imaju dovoljne količine vode za gašenje požara.

"Situacija je ozbiljna, ali nije izvanredna i vjerujem da ćemo izdržati. S obzirom na to da ljudi pitaju imamo li dovoljno vode za gašenje požara, mogu samo reći da je ima dovoljno", istaknuo Kozlevac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...