Obavijesti

News

Komentari 77

Milijuni su 'isparili': Inspektora nema, razdjelnici su na čekanju

Milijuni su 'isparili': Inspektora nema, razdjelnici su na čekanju
1

Ministarstvo energetike je prije dvije godine objavilo studiju Ekonomskog instituta prema kojoj su razdjelnici ekonomski neisplativi, nastupio je neslužbeni moratorij na njihovu ugradnju

VIDEO

Prošle sam zime odlučio napraviti eksperiment pa sam mjesec dana ujutro zatvarao sve radijatore u stanu i otvarao ih tek po povratku s posla kasno poslijepodne. Idući mjesec sam ih držao stalno otvorenima. U mjesecu zatvorenih radijatora račun mi je bio samo dvadesetak kuna manji.

Eksperiment je napravio vlasnik stana od tridesetak kvadrata na Jarunu, koji je prije nekoliko godina morao ugraditi razdjelnike topline.

Ministarstvo energetike je prije dvije godine objavilo studiju Ekonomskog instituta prema kojoj su razdjelnici ekonomski neisplativi, nastupio je neslužbeni moratorij na njihovu ugradnju, no danas isto to ministarstvo odgovara kako je obaveza ugradnje cijelo vrijeme na snazi. Iako zakon predviđa kazne od 10.000 do 50.000 kuna za neugradnju, istodobno nitko dosad nije kažnjen.

Štoviše, od 2013. godine, kad je obaveza ugradnje stupila na snagu, ne postoji ni inspekcija koja bi građane kažnjavala. Prema odgovoru Državnog inspektorata, Ministarstvo energetike nije imalo zaposlenog inspektora za toplinarstvo, a kako je toplinarstvo sad u njihovoj nadležnosti, inspektora tek planiraju zaposliti, no sigurno ne u ovoj godini.

Neslužbeno dodaju da građane neće novčano kažnjavati za neugradnju. Samo će ih, napominju, upozoravati na obavezu ugradnje. Nameće se pitanje zbog čega su onda potrošači unatrag šest godina, procjenjuje se, potrošili oko 700 milijuna kuna na ugradnju, kad država od tada nije zaposlila ni inspektore koji bi na terenu kažnjavali nepoštovanje zakona.

- Nema sumnje da je razlog ugradnje razdjelnika bilo samo pogodovanje ugrađivačima opreme - kaže tajnica udruge Razdjelnici topline Ljiljana Mrkonjić.

Profesor Ivica Džeba s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, koji je prije tri godine na Ustavnom sudu zatražio ocjenu ustavnosti ugradnje razdjelnika, dodaje kako su drakonske kazne trebale biti samo sredstvo zastrašivanja.

- Takve kazne, koje nisu proporcionalne uštedama, ni jedna država se ne bi usudila naplaćivati - kaže Džeba, što se pokazalo točnim.

Pravdajući ugradnju razdjelnika i daljinskog očitanja potrošnje topline, ministarstvo se poziva na EU direktive, no one kažu da su razdjelnici obavezni samo ako su ekonomski isplativi. U Hrvatskoj su isplativi nakon 11 godina, a radni vijek im je 10 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa