Obavijesti

News

Komentari 31

Milijunska šteta: ‘Voda nam je odnijela i stare nošnje i dukate'

Milijunska šteta: ‘Voda nam je odnijela i stare nošnje i dukate'
5

Poplave nanijele neprocjenjivi gubitak: Siloviti nalet vodene bujice potopio je vrijedne predmete kulturne baštine. Izgubljene su narodne nošnje vrijedne čak 50.000 eura

VIDEO

Poplavama u Gunji, Rajevu Selu i Račinovcima nepovratno su uništeni mnogi razrušeni domovi, ali izgubljena i brojna kulturno-umjetnička dobra koja su stoljećima obilježavala ovaj slavonski i šokački kraj. 

Prvenstveno su tu dragocjenosti koje su mnogi Slavonci ovoga kraja čuvali u posebnim škrinjama, a koje, zbog svoje starosti i originalnosti, imaju neizrecivu vrijednost. To su, dakako, dukati, narodne nošnje, tamburice i drugi instrumenti koji su krasili Cvelferiju, kako se 'po slavonski' naziva ovaj posavski kraj. 

- Čim sam mogla ući u kuću ovih dana pošla sam do stare bakine škrinje provjeriti u kakvom se stanju nalaze 150 godina stare nošnje koje sam od nje naslijedila, ali i brojna šlingana rubenina, ručni radovi i zlatovez koje sam dobila u dotu kada sam se udala. Sve to, na žalost, nisam uspjela spasiti od poplave jer smo jedva spasili živu glavu. Voda je sve to poplavila i sada sam sve izvadila da se suši pa ću vidjeti kako će izgledati - kaže Nevenka Mrkonić iz Gunje dodajući kako su njene nošnje i sve što je imala zapravo neprocjenjivi jer se radi o vrlo rijetkim i starim primjercima. 

Privatne kuće Gunjanki, mještanki Rajeva Sela, ali i Račinovaca pune su takvih rariteta, a puno toga nalazilo se i u lokalnim KUD-ovima. 

- U vodi nam je stradalo pedesetak nošnji za odrasle i 40-tak dječjih. Nismo stigli ni tambure izvaditi. Naše su nošnje prekrasne i bogate i cijena svake kreće se oko 1.000 eura. Vjerujemo kako smo izgubili nošnji vrijednih 50 tisuća eura. Već su nas zvali iz Ministarstva kulture i tražili da prijavimo štetu - kazao je Ivan Leporiz iz KUD-a Graničari iz Gunje. 

Članovi KUD-ova iz Račinovaca i Rajeva Sela uspjeli su spasiti dobar dio svoje opreme. To je bilo prvo što su pakirali za ponijeti nakon što su saznali za prijetnju od poplave. 

- Svoje sam tambure spremio na tavan nadajući se da voda neće doprijeti do njih i, na svu sreću nije. Tambure su mi jako vrijedne i sretan sam što sam ih našao suhe kada sam došao - kaže Stjepan Mazalović iz Gunje čija je kuća sva u rasulu, ali su mu tambure vratile osmjeh na lice. Za svaki slučaj ih je sada odnio kod rodbine u Županju. 

Počelo popisivanje šteta

U petak su na teren izašle ekipe koje su popisivale štetu na kućama i imanjima. Krenuli su od Strošinaca. Ne smiju iznositi nikakve podatke, no mještani se nadaju da će uspjeti obnoviti svoje domove.

Merlin pjesmom i spotom za stradale u poplavama

Kako bi malo olakšao žrtvama strašne poplave, pjevač Dino Merlin snimio je spot za pjesmu “Ruža”. Cilj mu je pomoći u prikupljanju novca za sve stradale u poplavama. 

Mijenjaju zakon zbog uništenih kuća u poplavi

Obnova kuća u Slavoniji ići će sporije nego što mještani priželjkuju. Iz Ministarstva graditeljstva neslužbeno su nam potvrdili da oni nemaju zakonske osnove rušiti ili graditi kuće jer je to privatna imovina.

Zbog toga moraju donijeti poseban zakon o obnovi kuća u poplavljenim područjima, koji mora biti usvojen na Vladi i u Saboru.

- Počeli smo ga pripremati. Ići će u hitnu proceduru, vjerujemo da bi mogao biti usvojen u sljedećih mjesec dana - potvrdio nam je izvor u ministarstvu. Zasad ne znaju koliko će toga trebati rušiti ili graditi jer prvo moraju inženjeri izaći na teren. Nadaju se da će obnova završiti do kraja godine.

Hrvatska, Srbija i BiH udružit će snage protiv komaraca

Bez prestanka se već nekoliko dana zaprašuje potopljeno područje u Slavoniji kako bi se spriječila najezda komaraca.

- Ide se maksimalno na dezinsekciju, deratizaciju i dezinfekciju tog dijela. Opasnosti od zaraze nema - rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić za HRT.

On je s ministrima zdravlja susjednih BiH i Srbije dogovorio zajedničke akcije zaprašivanja komaraca. U nedjelju će potpisati sporazum, a za vikend će intenzivno zaprašivati uz Posavinu i uz Srbiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...