News

Komentari 48

Milina: 'Drugi policajac brzo je reagirao, pucao je na napadača'

Milina: 'Drugi policajac brzo je reagirao, pucao je na napadača'

Ravnatelj policije Nikola Milina naglasio je kako policijski službenici nisu vidjeli nikoga da hoda s oružjem. Dodao je i kako je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja

Ravnatelj policije, Nikola Milina, na presici Nacionalnog stožera osvrnuo se na pucnjavu ispred Vlade u kojoj je ranjen policajac. Otkrio je kako je drugi policijski službenik koji je bio ispred Vlade odmah reagirao i također pucao prema počinitelju. 

- Kao što je poznato, jutros oko 8 sati je zaprimljena dojava da je na prostoru Markova trga, na ulazu u objekt Vlade, došlo do pucnjave u kojoj je ozlijeđen policijski službenik. Odmah na samom mjestu događaja je urgirao drugi policijski službenik koji je također upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. Prema informacijama, počinitelj se udaljio s mjesta događaja - istaknuo je Milina dodavši kako se cijeli sustav odmah angažirao, a u pripremu su bili stavljeni i taktički timove specijalne policije.

'Policijski službenici nisu vidjeli nikoga da hoda s bilo kakvim oružjem'

- Moram reći da je vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen počinitelj, osoba koja se dovodi u vezu s događajem, koji je izvršio suicid. Također, moram naglasiti da je u ovom slučaju policija reagirala onako kako treba, nakon napada je drugi službenik vrlo brzo reagirao. Markov trg je javni prostor, otvoreni prostor, gdje počinitelj može doći iz raznih ulica - rekao je dodavši kako će se očevidom otkriti zašto je počinitelj to napravio. 

Naglasio je kako policijski službenici nisu vidjeli nikoga da hoda s oružjem. Dodao je kako je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja. 

POGLEDAJTE VIDEO: Presica stožera 

- I ovaj događaj koji definitivno narušava subjektivni dojam o sigurnosti građana, ali imamo izuzetnu stopu razriješenosti najtežih kaznenih djela, ali i najmanje brojke što se tiče ubojstava - istaknuo je.

Na pitanje odakle počinitelju vojno oružje, Milina je poručio kako ima puno oružja iz Domovinskog rata, ali nije htio precizirati iz čega točno je počinitelj pucao i je li točno da se radi o kalašnjikovu.

- Mi smo nalazili puno oružja i iz Drugog svjetskog rata i to baš ovdje na području Zagreba posljednjih nekoliko godina. Utvrdit ćemo i ovdje podrijetlo tog oružja. Ovim putem pozivam građane da dojave ako imaju bilo kakvu spoznaju o odbačenom oružju, koje posjeduju, da li članovi obitelji ili užeg kruga gdje žive, kako bi policijski službenici bez ikakvih sankcija došli i izuzeli oružje - rekao je.  

Nije precizirao ni koliko je točno hitaca počinitelj ispucao prema policajcu i zgradu Vlade. Ponovio je samo kako je prvo pucao počinitelj pa onda i drugi policijski službenik.

- Ispucano je više streljiva. U toj razmjeni vatre tek će se očevidom utvrditi koliko je ispucano i u kojem smjeru - rekao je pohvalivši reakciju policajca.

Obzirom da su se pojavile neslužbene informacije da je motiv za pucnjavu osobne prirode odnosno da je u pitanju ljubomora i obračun između počinitelja i ranjenog, novinari su upitali Milinu je li motiv već utvrđen, na što je ravnatelj policije istaknuo kako se motiv utvrđuje očevidom. 

- Provodi se opsežno kriminalističko istraživanje kojem je cilj rasvijetliti sve okolnosti događaja i motive - poručio je. 

Ranjenog policajca je odvezlo sanitetsko vozilo, a ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu, Žarko Rašić, naglasio je kako je to ispalo tako jer se vozilo tamo slučajno zateklo. Poručio je kako je Hitna odmah po dojavi izašla na teren. 

- Mi smo dobili dojavu u 8.12 od policije, odmah je upućen tim T1 na Markov trg i po dolasku su postupali djelatnici Hitne pomoći sukladno uputama policijskih službenika. Taj isti tim je upućen s Markova trga na drugi događaj, kada je pronađen mrtav muškarac - istaknuo je. 

Novinari su ga upitali za više detalja. Koliko je timu Hitne pomoći trebalo da dođu do Markova trga te otkuda su krenuli. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pucnjava ispred Vlade 

- Tim je krenuo isti tren iz Heinzlove ulice, iz središta, trebalo im je manje od 10 minuta do mjesta događaja. Drugo sanitetsko vozilo, koje je prevezlo ranjenog policajca, slučajno se našlo tamo, mislim da se radi o sanitetu Krapinsko-zagorske županije. To je još jedan dokaz da naš zdravstveni sustav odlično funkcionira. Vozač koji se našao u blizini odlično je reagirao i uštedio je koju minutu za život ozlijeđenog policajca. Tim Hitne pomoći je ostao na Markovu trgu, a onda su upućeni na drugu lokaciju - rekao je. 

Nakon što je svjedokinja vidjela ministra zdravstva Vilija Beroša da je u trenutku unosa ranjenog policajaca u sanitetsko vozilo prošao automobilom, a nije zastao, Beroš je, kako je već za 24sata potvrdio, poručio je kako je istina da je u tom trenutku bio tamo, ali da nije smatrao da treba pomoći.

- Bio sam gore pred kraj samog zbivanja, nisam svjedočio pucnjavi, prolazio sam u automobilu kada je ranjena osoba, sada znam da je bio ranjen, tada to nisam znao, bila ukrcavana, nisam vidio krv niti da je bilo kakvo urgentno zbrinjavanje - istaknuo je. 

Najčitaniji članci