Obavijesti

News

Komentari 21

Milinović: Zahvaljujemo se na svemu Tuhomiru Oreškoviću

Milinović: Zahvaljujemo se na svemu Tuhomiru Oreškoviću
1

Mi računamo na sve one koji žele da Hrvatska dobije jednu uspješnu, politički stabilnu Vladu i svi su u toj novoj Vladi dobrodošli. Ali, HDZ više nije spreman na ustupke, poručuje Milinović

VIDEO

Ova rasprava u Saboru pokazala je jedan nivo koji Hrvatski sabor mora imati i rasprava o nepovjerenju Tihomiru Oreškoviću je prošla, ajmo reći, na jednom kulturnom nivou. Sutra će predsjednik stranke ići na konzultacije kod predsjednice Republike i on će reći stavove Hrvatske demokratske zajednice i sa svime onim što u ovom trenutku raspolaže Hrvatska demokratska zajednica, odnosno Domoljubna koalicija - rekao je Darko Milinović, član Predsjedništva HDZ-a za Dnevnik Nove TV

Nije htio reći s koliko glasova Domoljubna koalicija trenutno raspolaže već će to sutra reći predsjednik stranke predsjednici Republike.

Ipak, jasno je kako HDZ nema većinu u ovom trenutku.

- Pa, HDZ, nije imao većinu i kada su završili parlamentarni izbori i mnogi su dvojili da HDZ neće doći do te većine. Pred HDZ-om je sada vrijeme od mjesec dana,  a ja sam uvjeren da će u tih mjesec dana Domoljubna koalicija na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom složiti tu novu većinu koja će garantirati jednu stabilnu političku Vladu koja će biti sastavljena po novim kondicijama, bez veta i bez ucjena - kazao je Milinović.

Kaže da se slaže s ostalim partnerima da bi bilo dobro da se to završi u što kraćem roku, ali napominje da je onaj ustavni rok je mjesec dana.

- Dakle, nema nikakvog ultimatuma ni 10, ni 15. Ultimatum je 30 dana kako kaže i ustavni rok - rekao je Milinović.

- Mi računamo na sve one koji žele da Hrvatska dobije jednu uspješnu, politički stabilnu Vladu i svi su u toj novoj Vladi dobrodošli. Danas je napravljen prvi koračić ka rješenju ove krize izglasavanjem nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću i to je prvi korak u rješavanju ove krize. Ja sam uvjeren da će oni, ako su, i svi oni koji su odgovorni  za boljitak Republike Hrvatske znati prepoznati politički trenutak i pozivam sve one koji tako razmišljaju da u ovih mjesec dana se pridruže HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji - napominje Milinović.

Na pitanje na koje je ustupke HSZ sada spreman, Milinović odgovara: 'HDZ je bio spreman na dosta ustupaka i zato smo došli u ovakvu situaciju jer smo napravili uistinu sve kako smo u tom trenutku smatrali da je najbolje i da je to najbolje za nacionalne interese. Nismo spremni na nikakve ustupke. Spremni smo na razgovor'.

Upitan je što će HDZ učiniti ako se postavi kao uvjet odlazak gospodina Hasanbegovića iz te eventualne nove Vlade.

- Tomislav Karamarko je prvi put ustupio mjesto premijera zato jer je MOST postavio uvjete. Drugi  put je sad napustio mjesto prvog potpredsjednika Vlade želeći relaksirati situaciju. HDZ više neće pristajati na nikakve ustupke. HDZ će pristati na razgovore koji će dovesti do kompromisa, odnosno do sastavljanja nove Vlade. O svim ministrima će odlučiti mandatar, ali još jednom napominjem HDZ neće pristati na nikakva ustupak, ne ustupak, nego na nikakav ultimatum od bilo koga, jer ti ultimatumi su nas i doveli u ovu situaciju u kojoj danas jesmo - smatra Milinović.

Na pitanje ako se sve to izjalovi, je li HDZ spreman na veliku koaliciju s SDP-om, Milinović nije direktno odgovorio. 

- Možda sam najprije trebao reći da se HDZ ne boji izbora. To je solucija koja je najmanje dobra za Hrvatsku dana i ona ne bi ništa u političkom smislu, u smislu stabilnosti, donesla Republici Hrvatskoj, ali svima vrlo jasna poruka: HDZ se ne boji novih izbora i zajedno sa svojim koalicijskim partnerima će polučiti isti, ako ne i bolji rezultat - rekao je.

Još jednom je ponovio da predsjednici Republike u petak nose vrlo jasan stav HDZ-a da neće pristati na nikakve ultimatume i da će formirati novu Vladu koja će jamčiti stabilnost Republike Hrvatske.

- Na kraju, dopustite mi i da se zahvalim Tihomiru Oreškoviću, bez obzira što mislimo da nije taj proces uspio, ali na ovih pet mjeseci što je bio premijer i kao instituciju premijera ga poštujemo i zato zahvaljujemo na svemu - zaključio je Milinović. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...