Obavijesti

News

Komentari 1

Milka će uskoro dobiti svoj novi dom: 'Jedva čekam jer će u moju kuću uskoro doći unuci'

Milka će uskoro dobiti svoj novi dom: 'Jedva čekam jer će u moju  kuću uskoro doći unuci'
5

Milka (84) iz Ravnog Rašća sretna je jer joj grade novi dom. Milkina kuća je jedan od rijetkih koja se gradi, većina njezinih susjeda još čeka obnovu

VIDEO

Još malo pa je moja kuća gotova. Čekala sam i dočekala, a sad je još pitanje koliko ću poživjeti pa da u njoj i uživam, priča nam Milka Mihić (84) iz sela Ravno Rašće. Njezina stara velika kuća je od petrinjskog potresa pretrpjela znatna oštećenja. Kuća je imala crvenu naljepnicu i morala je brzo biti srušena. Kako kaže, osmijeh joj nije sišao s lica otkad je u svibnju ugledala radnike koji su došli graditi novu zamjensku kuću.

- Uplašila sam se, kao i svi. Kuća je bila u jako lošem stanju. Cijela je popucala, a crepovi su padali uokolo. Ta kuća je obnovljena nakon rata, ali potres ju je dotukao. Sve su mi odmah morali srušiti, a od tada sam u kontejneru. Nije mi loše, neću se žaliti. Imam struju, vodu i mjesto za spavanje, a to mi je najvažnije - rekla je skromna Milka. Kišno nedjeljno jutro dočekala je u svom kontejneru. Prostor je mali, ali skromna Milka nam opet ponavlja da se ne želi žaliti.

Pozitivne priče s Banije

Tri godine nakon što joj je obiteljska kuća uništena, država je počela gradnju nove kuće. Milka se veseli što će se uskoro moći useliti u svoj novi dom.

‘Samo da unuci dođu’

- Nekad sam imala golemu kuću na dva kata, ali meni je to bilo previše. Živim sama, a i starija sam, pa se ne bih više mogla ni brinuti o tolikoj kući. Sad ću dobiti manju kuću od 55 kvadrata. Ona će imati kupaonicu, sobu, dnevni boravak i kuhinju. To je za mene dovoljno i jako se veselim. Izvođači radova su rekli da se nadaju da ću Božić moći proslaviti u novoj kući. Radujem se da ću uskoro tu moći ugostiti unuke i praunuke - dodala je Milka, koju često posjećuju kćeri iz Petrinje i Vukovara, ali i unuka iz Zagreba.

Kako kaže, najmlađa djeca vole doći kod nje na selo i uživati u prirodi.

- Budem jako sretna kad mi dođu. Volimo se igrati na dvorištu i raditi roštilj. I njima je drago da će baka napokon dobiti kuću. Nakon useljenja ću još samo nekako morati nabaviti namještaj. Dio namještaja iz stare kuće uspjela sam spasiti, on je trenutačno u garaži, ali to ću već nekako. Nadam se da ću Božić moći unutra proslaviti sa svojom djecom i njihovim obiteljima - zaključila je vesela baka Milka.

Neasfaltiranom cestom bez ulične rasvjete, stotinjak metara dalje, potpuno druga priča i slika Banije. Popucale kuće s limenim kontejnerima u dvorištu bez novih gradilišta u blizini. Suznih očiju na ogradi stoji Danica Demoja (82), čija kuća čeka konstrukcijsku obnovu koja nikako da počne.

Pozitivne priče s Banije

- Joj, što da vam pričam. Sve me oko srca steže kad o ovoj tuzi pričam. Stalno obećanja, ali nikad ništa. Kuća je uništena. Strah me u nju ulaziti. Nisam eto već tri godine bila u toj kući - priča Danica koja živi sa suprugom Stevanom.

Stevan je prikopčan na kisik i prima inzulin. Kako kaže, on najviše vremena provodi u kontejneru u kojem ljeti temperatura doseže i više od 40 stupnjeva Celzijevih.

Nadali se bržoj obnovi

- U tim kontejnerima se ljeti ne može disati, a zimi je hladno. Eto, sad će i nova zima, a mi nismo ni u planu. Sve smo nekako mislili da će to biti brže, ali smo sad već izgubili nadu. Mislimo da čekaju da umremo kako ne bi morali raditi ništa - rekla je Danica.

Njezina prva susjeda Draginja Demonja (76) vodi istu borbu. Kuća uništena, krov prokišnjava, a nagnuti zidovi prijete urušavanjem, ali Draginja ipak u nju ulazi jer, kako kaže, ne može više biti u kontejneru.

Pozitivne priče s Banije

- Iz crvene naljepnice prebacili su u žutu. Dolaze, obećavaju, ali eto i dalje ništa. Sad će uskoro i nova zima, a nas čeka još jedno smrzavanje. Sve papire smo predali te već tri godine čekamo i čekamo. Ne bojim se biti u kući, nemam izbora. Sve što imamo stekli smo sami, a tako će vjerojatno i ostati - zaključila je Draginja. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...