Obavijesti

News

Komentari 25

'Milošević i Tuđman nisu imali dogovore o ratu i podjeli BiH'

'Milošević i Tuđman nisu imali dogovore o ratu i podjeli BiH'

Naravno da nisu. Bez obzira na sve političke i osobne razlike koje ih dijele, obojica su obrazovani i ozbiljni ljudi, kazala je i intervjuu za Kurir udovica Slobodana Miloševića

VIDEO

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nisu imali tajne dogovore o ratu i podjelama Bosne i Hercegovine, tvrdi udovica bišeg predsjednika Srbije Mirjana Marković u intervjuu beogradskom tisku od ponedjeljka.

"Naravno da nisu. Bez obzira na sve političke i osobne razlike koje ih dijele, obojica su obrazovani i ozbiljni ljudi. Tako politiku i političke razgovore zamišljaju oni koji o njima (Miloševiću i Tuđmanu) razmjenjuju mišljenja u kavanama",  rekla je Mirjana Marković za beogradski list Kurir.

Ona kaže kako je taj "kavanski pogled na politiku prisutan u svim vremenima, i najburnijim".

Mirjana Mira Marković, udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, već 15 godina živi u Rusiji, gdje je dobila azil.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Srbiji joj se još sudi zbog navodnih zlouporaba pri dodjeli državnih stanova tijekom 90-tih, i na Interpolovoj je tjeralici, zbog čega 2006., navodno, nije mogla doći ni na sprovod svog supruga, koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala (ICTY), gdje mu se sudilo za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru za Kurir Marković kaže kako "najvećom greškom u politici" svog supruga drži njegovu popustljivost prema pojedinim vođama Srba zapadno od Drine.

"Strpljenje i tolerantnost prema nekim usijanim glavama u vodstvu preko Drine devedesetih godina, koji su i najbolju volju međunarodne zajednice, kada bi bila izražena, odbijali, vođeni iracionalnom zabludom o sigurnoj pobjedi, na koju su, međutim, računali oslanjajući se na njega (Miloševića)", rekla je Mira Marković za list Kurir koji njezinu ispovijest donosi u dva nastavka.

Pod naslovom "Ispovijest: Tko je i zbog čega ubio mog Slobodana", Mira Marković kaže da je Milošević bio protivnik kojeg nisu mogli pobijediti viteški već iz potaje te da je on uhićen da bude osuđen, a ne ubijen. "...Ali kad su vidjeli da ga ne mogu osuditi, odlučili su ga ubiti", tvrdi udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haškog tribunala (ICTY) gdje mu se sudilo za ratne zločinhe u bivšoj Jugoslviji, a optužen je za zločine protiv čovječnosti te, među ostalim, i da je bio dio zločinačkog poduhvata za etničko čišćenje i genocid u BiH.

Poslije poraza na izborima  i velikih prosvjeda 5. listopada 2000. Milošević je svrgnut s vlasti, a ubrzo je javno priznao poraz protukandidatu Vojislavu Koštunici.

Milošević je uhićen 1. travnja 2001. da bi ga tadašnja vlast na čelu s premijerom Zoranom Đinđićem izručila Den Haagu 28. lipnja iste godine.

Milošević se pred ICTY-em branio bez odvjetnika, a preminuo je u pritvoru 11. ožujka 2006. od posljedica srčanog udara, ne dočekavši kraj dokaznog postupka i presudu. Sahranjen je 18. ožujka u dvorišu obiteljske kuće u Požarevcu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina