News

Komentari 155

Milošević o Tesli na kovanicama eura: 'Hrvati su odabrali Srbina iz Hrvatske, ponosan sam'

Milošević o Tesli na kovanicama eura: 'Hrvati su odabrali Srbina iz Hrvatske, ponosan sam'

Prijedlog je da na hrvatskim kovanicama eura budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Ti su simboli, dodao je Milošević, predloženi od stručnjaka, osim Tesle kojega su odabrali građani

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević poručio je u petak na svom Facebooku da je ponosan što su građani izabrali da na hrvatskim euro kovanicama bude Nikola Tesla, dodavši da su mu time na neki način vratili dug za vremena kada je bio nepravedno prešućivan i izopćen.

- Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvijek vjeran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, a sada će biti na hrvatskoj eurokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske - napisao je. 

- Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, a sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu - napisao je Milošević dodavši da apsolutno podržava tu odluku.

Podsjetio je da je Komisija za novac HNB-a prošlu srijedu utvrdila konačni prijedlog motiva budućih hrvatskih eurokovanica, koje će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada.

Prijedlog je da na hrvatskim kovanicama eura budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Ti su simboli, dodao je Milošević, predloženi od stručnjaka, osim Tesle kojega su odabrali građani. 

Smatra da je takav izbor građana zapravo odavanje priznanja i poštovanja velikom znanstveniku te, na neki način, vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno prešućivan i izopćen. 

- Sjetimo se da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić - napomenuo je. 

Tesla je za svog života bio točka okupljanja, simbol spajanja, poručio je Milošević, pa neka tako ostane i u budućnosti. 

Podsjetio je kako je prema Teslinim uputama 1895. godine izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za izmjeničnu struju na Skradinskom buku na rijeci Krki, prva takva u Europi i druga na svijetu. 

- Nudio je svoje savjete i gradskim ocima Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vrijeme nije bilo dovoljno sluha (novca) za sve njegove vizije - dodao je Milošević.

- Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i svijeta baštinimo Nikolu Teslu - naglašava Milošević.

Najčitaniji članci