News

Komentari 12

'Minimum odgovornosti bio bi zahvaliti Hrvoj Šipek i dovesti nekoga tko zna raditi posao'

'Minimum odgovornosti bio bi zahvaliti  Hrvoj Šipek i dovesti nekoga tko zna raditi posao'

Vladajuća većina podržala je izvješće DORH-a za 2020., a odbacila zaključak SDP-a za pokretanjem opoziva glavne Državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek. Oporba je nabrojala niz razloga zbog kojih bi trebala otići

Prije glasanja o izvješću DORH-a za 2020., oporbeni zastupnici su zatražili stanku kako bi još jednom ukazali na zahtjeve za smjenom glavne Državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek. 

- Razloga za pokretanjem opoziva je mnogo - DORH je znalo za sve okolnosti u slučaju Žalac, znalo je za vještačenje u slučaju Žalac da je država oštećena, zaustavili su postupak, gurnuli ga u ladicu, lagali su javnost. Ured Europskog javnog tužitelja morao je ustati u zaštitu RH i građana od korupcije, institucije RH ne rade svoj posao od trenutka kad je HDZ stavio šapu na njih. Minimum odgovornosti je ovoj glavnoj Državnoj odvjetnici zahvaliti, reći joj doviđenja i dovesti nekoga tko će znati raditi svoj posao - poručio je šef SDP-a Peđa Grbin.

Zastupnica Centra Dalija Orešković poručila je kako je svaki glas za prihvaćanje ovog izvješća znak podrške korupcije.

- DORH i USKOK nisu brana Ustava i zakona već rade po političkim naputcima - rekla je.

Sandra Benčić u ime Kluba Zeleno-lijevog bloka naglasila je kako je neprihvatljivo i nedopustivo na čelu DORH-a imati osobu koja je tri puta govorila neistinu. 

- Nakaradno je bilo gledati ključnu osobu za borbu protiv korupcije ovdje u Saboru gdje je jedino i samo brani HDZ, stranka proglašena odgovornom za zlouporabu položaja - poručila je. 

Razloga za podršku više nema, rekao je Mostov Nikola Grmoja HDZ-ovcima.

- Milovala je i smilovala se vašoj Gabi, Tolušiću i ostalima i sada joj morate vratiti uslugu. Sramotite Hrvatsku pred europskim institucijama, sve je isto kao u vrijeme Ive Sanadera, samo je druga glava na čelu - rekao je na što mu je predsjednik Sabora HDZ-ov Gordan Jandroković poručio da koristi vrlo teške riječi.

Zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica poručuje kako ovo izvješće ne ulijeva povjerenje u rad DORH. 

- Tražit ćemo da se rezultati glasovanja stave na stranicu Saboru da bi svi vidjeli kako je tko glasao. Mi smo za njezinu smjenu, ali i za promjenu načina izbora glavnog Državnog odvjetnika. Rade netransparentno i ne mogu dobiti prolaznu ocjenu - rekao je. 

Davor Bernardić iz Kluba Socijaldemokrata je podsjetio HDZ kako im je ovo već treći glavni Državni odvjetnik. 

Parlamentarna većina je podržala izvješće DORH-a sa 77 glasa. 49 zastupnika bilo je protiv, a većina je odbacila i zaključak SDP-a za pokretanjem opoziva glavne Državne odvjetnice. 

Sabor odobrio upućivanje pripadnika OSRH u osam mirovnih misija

Sabor je odobrio upućivanje pripadnika Oružanih snaga u osam mirovnih misija i operacija, među kojima njih najviše, do 200, u Litvu, a do 90 u Poljsku.

Odobreno je i upućivanje do 35 vojnika brodom Hrvatske ratne mornarice u operaciju potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju u 2022. i 2023. Do tri pripadnika sudjelovat će u operaciji koalicijskih snaga "Inherent Resolve", do deset u nastavku NATO misije u Iraku te do tri u operaciji "Eunavfor Med Irini".

U Ministarstvu obrane navode i kako će do 100 pripadnika Oružanih snaga na dužnostima u NATO zapovjednoj i strukturi snaga te drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima tijekom iduće i naredne godine biti upućeni u inozemne operacije i druge aktivnosti. Također, do tri pripadnika Oružanih snaga zdravstvene struke sudjelovat će u operaciji NATO-a "Allied Solace" na Kosovu, gdje su privremeno smješteni Afganistanci evakuirani nakon što su vlast u njihovoj zemlji preuzeli talibani.

Troškovi tih misija u iduće dvije godine iznose oko 75 milijuna kuna.

Idući tjedan izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

U drugo čitanje su uputili i paket od sedam zakona koji čine okosnicu reforme socijale, kao i prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je oporba oštro kritizirala tvrdeći da se njime eutanazira Povjerenstvo za sukob interesa. 

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, dopunio je dnevni red Sabora, koji zasjeda do 15. prosinca, s još 19 točaka. Među njima su i izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se uvode sankcije za odgovorne osobe u javno-pravnim tijelima, među kojima su lokalni čelnici, od 30.000 do 50.000 kuna ukoliko neće provoditi uporabu Covid potvrda u državnim i javnim institucijama. Vlada ga je u saborsku proceduru uputila po hitnom postupku, a oporba traži da se o njemu glasa dvotrećinskom većinom. 

 Po hitnom postupku Sabor će u idućim danima raspraviti i izmjene Kaznenog i Zakona o sustavu Civilne zaštite.

Najčitaniji članci