News

Komentari 35

Minirali su dimnjake u Sisku, a danas u Zagrebu: 'Svaka greška može imati velike posljedice'

Minirali su dimnjake u Sisku, a danas u Zagrebu: 'Svaka greška može imati velike posljedice'

Bohanek i Dobrilović kažu da su u subotu cijeli dan pripremali miniranje. Bit će upotrebljeno oko 35 kilograma eksploziva, a napravili su oko 400 rupa u dimnjacima koji su oštećeni u potresima

Projekt kompliciranog miniranja dva dimnjaka na Črnomercu je napravi tim stručnjaka s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta u Zagrebu (RGN). Oni su prošli tjedan radili i na rušenju dimnjaka u željezari Sisak, a Mario Dobrilović i Vječislav Bohanek stoje iza pomnog miniranja koje je odvojilo toranj zagrebačke katedrale nakon potresa u ožujku. 

POGLEDAJTE VIDEO Miniranje dimnjaka u Sisku

Bohanek i Dobrilović kažu da su u subotu cijeli dan pripremali miniranje. Bit će upotrebljeno oko 35 kilograma eksploziva, a jučer su napravili oko 400 rupa u dimnjacima koji su oštećeni u potresima i moraju se sruštiti. 

Tim RGN-a je angažirao glavni izvođač radova Kamgrad, a fakultet jedini u Hrvatskoj obučava stručnjake za miniranje.

- Najvažnije je u ovakvim miniranjima da bude sigurno za okolinu. Svaka greška u proračunu može imati velike posljedice i zato je važno imati stručni projekt i iskustvo- kažu Bohanek i Dobrilović koji su vodili i tim koji je srušio dimnjake u Sisku.

Inače, takvi projekti dosad bili rijetki, ali su potresi doveli do potrebe za rušenjem već oštećenih objekata.

- To je na kraju najsigurnije i najekonimičnije - kažu.

Rušenje možete pratit UŽIVO na Facebook stranici 24sata, kao i na portalu.

Najčitaniji članci