Obavijesti

News

Komentari 4

Ministar Aladrović: Vlada će zaštititi žrtve obiteljskog nasilja

Ministar Aladrović: Vlada će zaštititi žrtve obiteljskog nasilja

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je velik iskorak Vlade u unaprjeđenju zaštite žrtava nasilja u obitelji te posebno naglasila problematiku nasilja nad starijim osobama

VIDEO

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je u četvrtak odlučnost Vlade u zaštiti žrtava rodnog i obiteljskog nasilja.

"Uloga Vlade je da uporno, odlučno i beskompromisno stane u zaštitu žrtava rodnog i obiteljskog nasilja, žena i djece i pruži im uvjete da nastave svoj život bez straha“, naglasio je Aladrović predsjedajući sjednicom Nacionalnog tima za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Sjednica Nacionalnog tima održana je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, a prisutni su bili predstavnici svih resora i organizacija civilnog društva koje programski djeluju u području nasilja u obitelji, priopćilo je resorno ministarstvo.

„Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama jedan je od najozbiljnijih i najdugotrajnijih problema modernog društva", naglasio je Aladrović.

Državna tajnica Margareta Mađerić izvijestila je članove Nacionalnog tima o novoosnovanim skloništima u preostalih šest županija, tako da sada Hrvatska ima 25 skloništa koja su regionalno rasprostranjena i dostupna korisnicima.

Sva skloništa dobila licencu

Sva skloništa su dobila rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga, tj. licencu, i spremna su za prihvat korisnika u slučaju potrebe.

Smještaj je već ostvaren u skloništima u Dubrovačko-neretvanskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačko, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a potpisivanjem svih ugovora raspodijeljeno je više od 54,6 milijuna kuna.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako sklonište u njezinoj županiji pruža usluge za 12 korisnika, a trenutno je tamo smješteno pet žena i petoro djece.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je velik iskorak Vlade u unaprjeđenju zaštite žrtava nasilja u obitelji te posebno naglasila problematiku nasilja nad starijim osobama.

Koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra Maja Štahan predstavila je godišnje izvješće o radu besplatne 24-satne telefonske linije istaknuvši kako je u godinu dana zaprimljeno preko 900 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja, a 90 posto poziva odnosio se na žene, u najvećem broju u dobi od 36 do 50 godina starosti.

Ženska grupa Korak poziva zlostavljane žene da zatraže pomoć

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u obitelji, karlovačko Kazalište Zorin dom u četvrtak je osvijetljeno narančastom bojom, koja simbolizira tu borbu, a karlovačka Ženska grupa Korak natpisom „Šutnja skriva nasilje - nisi sama“ poziva žrtve da zatraže pomoć.

„Poručujemo zlostavljanima, prvenstveno ženama, da si osvijeste da je nasilje nedopustivo“, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Udruge Korak Mirjana Duduković i iznijela podatak da je u Hrvatskoj ove godine ubijeno 11 žena, prošle godine 19, oko 300 u posljednjih deset godina.

U Karlovačkoj županiji ove godine nije bilo ubijenih žena, a prošle godine ubojstvo se dogodilo u Cetingradu. Duduković je rekla kako se nije dogodilo očekivano smanjenje nasilja nad ženama nakon što je Hrvatska potpisala Istanbulsku konvenciju. Štoviše, istaknula je, sve je više prijava nasilja, a tako je u vrijeme pandemije diljem svijeta.

„Zbog pandemije i ekonomske ovisnosti o partneru, sve je više slučajeva da žene ne uspijevaju izaći iz kruga nasilja, ali želimo im poručiti da ne trebaju trpjeti nasilje. Trebaju to prekinuti zbog sebe i zbog svoje djece jer djeca koja odrastaju u nasilju poprimaju ponašanje roditelja, muška djeca svojih nasilnih očeva, a djevojčice svojih majki“, rekla je Duduković, ističući da „nikako ne treba puštati ženskoj djeci da im kad odrastu bude normalno da budu žrtve“.

Uz poruku društvu da svi moramo pomoći ženama koje trpe nasilje, ponajprije da se osamostale, Duduković je rekla da im time dajemo miran život, dostojan čovjeka.

Korak djeluje od 1998. godine kao dio županijskog Odbora za ljudska prava, od kojeg se odvojio 2001. godine. Te je udruga imala samo SOS telefon i savjetovalište. Sljedeće je godine osnovano Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja, na tajnoj adresi, uz pomoć švedskih humanitaraca. Unatrag nekoliko godina sve je više edukativnih i drugih programa s mnogo više zaposlenih.

Oko 60 posto žena koje odu od nasilnog partnera u takvu se obitelj vraćaju nekoliko puta, a proces do konačne odluke o osamostaljenju često traje po deset godina, katkad i 20, rekla je Duduković.

No, 40-ak posto žena, uz odgovarajuću pomoć društva, uspije se na vrijeme maknuti od života u nasilju.

Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja trebalo bi se do svibnja 2023. preseliti u novu zgradu s dobrim uvjetima za 20-ak osoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke