Obavijesti

News

Komentari 0

Ministar Bošnjaković otvorio Trgovački sud u Dubrovniku

Ministar Bošnjaković otvorio Trgovački sud u Dubrovniku
1

Ministar pravosuđa udarcem sudačkim batićem simbolički je označio ponovni početak rada Trgovačkog suda u Dubrovniku te istaknuo kako je riječ o važnom događaju za gospodarstvo juga Hrvatske

VIDEO

Ministar Bošnjaković napomenuo je kako su određene faze pravosudne reforme u prvim danima 2019. godine zaživjele, a želja je da sudovi kroz razrađenu mrežu budu blizu građanima i gospodarstvenicima.

- Tako će moći ispuniti funkciju koju pravosuđe ima, na najbolji mogući način. Rješavamo sve više predmeta i smanjujemo zaostatke. U tom smislu posebno mjesto imaju trgovački sudovi, gdje smo stvorili uvjete da imamo spis bez papira. To će kroz nekoliko godina biti pravilo - rekao je Bošnjaković.

Dubrovnik: Svečano obilježen "povratak" Trgovačkog suda u Grad

Predsjednik Trgovačkog suda u Dubrovniku Srđan Gavranić zahvalio je svima koji su doprinijeli povratku sjedišta trgovačkog suda u Dubrovnik.

 - Nadam se da ćemo raditi brzo, kvalitetno i na zadovoljstvo stranaka, biti servis poduzetnicima i doprinijeti poboljšanju percepcije pravosuđa u javnosti - rekao je Gavranić te napomenuo kako bi dubrovački trgovački sud trebao biti nadležan i za plovidbeno te autorsko pravo, što novom reformom nije obuhvaćeno.

Po Gavranićevim riječima, Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija na hrvatskom su začelju po broju dospjelih neplaćenih računa.

Dubrovnik: Svečano obilježen "povratak" Trgovačkog suda u Grad

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Mario Vukelić istaknuo je kako je trgovačko sudstvo bitan element pravosuđa, ali i značajan element gospodarstva.

Trgovački sud u Dubrovniku ima predsjednika, četiri suca i jednog sudskog savjetnika. Nadležan je za rješavanje sporova u gospodarstvu za područje Dubrovačko-neretvanske županije, kao i za stečajne postupke, izvanparnične mjere osiguranja te prethodne i privremene mjere, a brine i o sudskom registru.

Još u vrijeme francuske Ilirske pokrajine Dubrovnik je imao sudbeni stol, a dekretom francuskog maršala Marmonta 1812. ustanovljen je trgovački sud s predsjednikom, četiri suca i dva pristava. Bili su birani iz redova trgovaca, kupaca i novčara. Od tada do danas je trgovački sud u Dubrovniku postojao u različitim oblicima.

Od 2011. Trgovački sud u Dubrovniku je imao status ispostave splitskog Trgovačkog suda, a prema novom Zakonu o područjima i sjedištima sudova, od prvog dana 2019. opet je samostalna institucija pa gospodarstvenici iz najjužnije hrvatske županije više ne moraju putovati na ročišta u Split.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece