Obavijesti

News

Komentari 190

Ovo su nove osobne iskaznice: Evo što sve možete s njima

Ovo su nove osobne iskaznice: Evo što sve možete s njima

Ona postaje biometrijska isprava, ima status putne isprave na području EU-a te je jednakovrijedna putovnici. Osim toga, služit će i kao zdravstvena iskaznica

VIDEO

Danas na snagu stupa Uredba o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji predstavljanja novih, elektroničkih, osobnih iskaznica 2. generacije, prenosi N1.

- Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom iskaznicom što je, rekao bih, vrlo optimističan broj - rekao je Božinović te dodao da je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini Europske unije trajao otprilike dvije godine kojemu je prethodio čitav niz analiza.

- Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih i boravišnih isprava u Hrvatskoj s ispravama koje izdaju druge članicama EU. Osigurana je sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno utvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani. Osobne se mogu koristiti na pokretnim uređajima, mobitelima, tabletima. Za naše građane je važno podsjetiti da osobne imaju i funkcionalnost zdravstvene iskaznice. Integriran je i matični broj osiguranika - objasnio je i podsjetio da s početkom izdavanja nove osobne ne prestaju važiti ranije izdane osobne iskaznice.

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije.

Rekao je i kako će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta.

- Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice - rekao je.

Nove osobne služit će i kao zdravstvene iskaznice, a moći će se koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta.

- Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika - kazao je Božinović.

U trenutku korištenja zdravstvene zaštite provjerava se ima li osobna iskaznica obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, što znači da će se korištenjem nove osobne biti dostupne infromacije i o dopunskom.  

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja cijena se ne mijenja.

Djeca do 18 godina neće plaćati izradu prvu osobne iskaznice, potvrdila je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.  Država je osigurala sredstva za sve roditelje i skrbnike djece i mlade do 18 godina. Tako je sada svako prvo vađenje osobne iskaznice besplatno. 

Direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić kazao je da će se po prvi puta s osobnima moći prijaviti na e-građani.

- Moći će pravovaljano potpisivati svoje dokumente. Novost je i zdravstvena iskaznica, sadržavat će matični broj osiguranika, tu su i novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja. Tu je i oznaka za slijepe i slabovidne osobe - kazao je. 

Vozačke dozvole i putovnica

- Integriranje vozačke dozvole tehnički nije problem, no to su područja koja pokrivaju dvije različite Uredbe na razini EU. Mi to dok se ne riješi ne smijemo raditi. A što se tiče putovnice mi smo rekli da se osobna može koristiti ali u okviru EU. Tako da onaj kome istekne osobna, a hoće u EU ne mora vaditi putovnicu, ali ako putuje dalje to će i dalje biti nužno - kazao je Božinović, prenosi Večernji.

Što činiti ako nam mobitel ukradu, a imamo instaliranu aplikaciju

Ako se izgubi mobitel, račun je povezan s korisnikovim portalom i on može deaktivirati aplikaciju. Sama aplikacija je zaštićena dvostruko. Korisnik je uvijek može deaktivirati. Dodano je da se ne treba ako je ukradena, ponovo vaditi nova osobna.

Novosti na osobnoj iskaznici su biometrijski podaci (slike lica i dva otiska prstiju), a integrirat će se s zdravstvenom iskaznicom koja će sadržavati matični broj osiguranika. Osim toga dostupna će biti i besplatna mobilna aplikacija kojom će se građani moći prijaviti na egrađani te putem mobitela potpisivati dokumente. Nova osobna iskaznica imat će novi zaštitni element protiv krivotvorenja, odnosno nove optičke elemente, antikopirne mikroelemente, nove nevidljive UV reaktivne boje te oznake za slijepe i slabovidne osobe te taktilne elemente.

Do kada vrijede?

Nove osobne izdavat će se na rok od pet godina. Rok važenja za dvije skupine građana se mijenja.

Početkom izdavanja ne prestaju važiti osobne iskaznice ranije izdane po ranijim zakonima već važe do datuma otisnutog na iskaznici. Na nekima je otisnuto slovima trajno, a po novom Zakonu taj rok neće biti pisano trajno već se izdaju na rok važenja od 40 godina svim osobama starijim od 70 godina. To vrijedi za sve osim za dva izuzetka, za osobe koje na današnji dan nisu napunile 70 godina, njima osobne iskaznice važe do 3. kolovoza 2031., dakle deset godina. Drugi izuzetak su oni koji imaju osobne koje su izdane po prvom zakonu iz 1991., a koji je važio do 2002. Te osobne iskaznice nemaju niti minimalne elemente zaštite i te osobe ih moraju zamijeniti do 3. kolovoza 2026. godine, dakle pet godina od današnjeg dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa