Obavijesti

News

Komentari 6

Ministar Ćorić: 'Podupirem da Zagorje dobije park prirode'

Ministar Ćorić: 'Podupirem da Zagorje dobije park prirode'

Ako budu zadovoljeni uvjeti, počet će izrada geodetske podloge, nakon čega će se sastaviti prijedlog zakona o proglašenju parka prirode Ivanščice, Strahinjčice, Maceljskoga gorja i Ravne gore

O inicijativi da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Maceljskoga gorja i Ravne gore proglasi parkom prirode u ponedjeljak su u Varaždinu razgovarali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i inicijator te ideje saborski zastupnik Damir Habijan (HDZ).

Na sastanku je bio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

Rt Kamenjak: Sunce je privuklo mnoge, a neki su se i okupali
Rt Kamenjak: Sunce je privuklo mnoge, a neki su se i okupali

Dogovoren je hodogram aktivnosti, a ministar Ćorić je rekao kako postupak revizije stručne podloge koja je izrađena prije deset godina i koja se odnosi na proglašenje regionalnog parka dijela Hrvatskog zagorja počinje u rujnu te da će trajati do svibnja 2023.

Prema njegovim riječima, pokaže li revizija stručne podloge da su zadovoljeni uvjeti za daljnje postupanje, počet će izrada geodetske podloge, nakon čega će se sastaviti prijedlog zakona o proglašenju parka prirode Ivanščice, Strahinjčice, Maceljskoga gorja i Ravne gore te proslijediti na prihvaćanje Hrvatskome saboru.

Lonjsko polje prvi hrvatski park prirode koji prima i kriptovalute
Lonjsko polje prvi hrvatski park prirode koji prima i kriptovalute

Saborski zastupnik Damir Habijan zahvalio je ministru na potpori u cijelom postupku proglašenja. Kako je rekao, u tijeku su standardne procedure koje se ne mogu ubrzati.

„Struka mora dati konačni sud ispunjava li predloženo područje uvjete, a to ćemo doznati u narednom razdoblju. Nakon toga preostaju zakonske formalnosti oko proglašenja”, rekao je Habijan, koji vjeruje da neće biti problema s proglašenjem parka prirode jer su inicijativu poduprle gotovo sve političke opcije s područja Varaždinske županije.