Obavijesti

News

Komentari 2

Ministar Davor Filipović želi Hrvatsku kao još poželjniju investicijsku destinaciju

Ministar Davor Filipović želi Hrvatsku kao još poželjniju investicijsku destinaciju

Investicije su ključne za naš uspjeh jer potiču daljnji razvoj gospodarstva, otvaraju nova radna mjesta i otvaraju nove mogućnosti, naglasio je ministar

VIDEO

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je u četvrtak kako je zajednički cilj zelena Hrvatska te inovativno, održivo i konkurentno gospodarstvo i poduzetništvo, a Hrvatsku želi vidjeti kao još poželjniju investicijsku destinaciju.

"Investicije su ključne za naš uspjeh jer potiču daljnji razvoj gospodarstva, otvaraju nova radna mjesta i otvaraju nove mogućnosti. Također, želim istaknuti da nema nikakvog napretka bez naše suradnje. Proteklih smo se godina u to imali prilike uvjeriti puno putai. Naime, od pandemije korona virusa do brutalne ruske agresije na Ukrajinu, koja je za posljedicu imala veliku energetsku krizu i za sobom vukla inflaciju, pa i nesretni potresi koji su nam se dogodili, sve su to situacije u kojima moramo biti jedni uz druge kako bi prebrodili izazove koji su pred nama", rekao je Filipović u Mariji Bistrici na otvorenju dvodnevnog 24. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu. 

Istaknuo je također kako je Vlada našla rješenja i odgovore na sve krize i probleme, a mjere koje je donijela Vlada utjecale su na pozitivne rezultate u gospodarstvu.

Vlada se hvali padom inflacije, a i dalje smo predzadnji u eurozoni: 'Mi smo napravili sve'
Vlada se hvali padom inflacije, a i dalje smo predzadnji u eurozoni: 'Mi smo napravili sve'

"U ovom trenutku BDP u Hrvatskoj raste po najvišoj stopi u cijeloj Europskoj uniji i to je najbolji pokazatelj da se odluke koje smo donosili kao Vlada prije nekoliko godina, ali i odluke koje smo donosili proteklih mjeseci, reflektiraju u rastu našeg gospodarstva i to je ono što ćemo činiti i u budućnosti", rekao je ministar. 

Osvrćući se na aktualnu situaciju u okruženju i našim najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerima, naveo je kako Njemačka, Austrija i Italija stagniraju ili su u recesiji. 

"Naravno nismo mi izolirani od toga. Ali kada pogledate strukturu rasta našeg bruto domaćeg proizvoda, onda možete vidjeti da je najveći doprinos u tom rastu imala osobna potrošnja te, ono što mene posebno kao ministra gospodarstva veseli - rast investicija", naglasio je Filipović. 

'Želimo poticati ulaganja u održive i tehnološki napredne projekte'

Izdvojio je još nekoliko statističkih podataka - u posljednje tri godine broj aktivnih poduzeća povećan je za više od 3,5 tisuće, broj obrtnika i slobodnih zanimanja u tom he razdoblju povećan za gotovo 15 posto, a trenutno je oko 215 tisuća radnika zaposleno u obrtništvu. 

"Namjera je da kroz Zakon o poticanju ulaganja potaknemo ulaganja u održive i tehnološki napredne projekte koje imaju dodanu vrijednost za cijelo društvo", zaključio je Filipović. 

Saborski zastupnik iz Krapinsko-zagorske županije i predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek naglasio je kako je Hrvatska iz svih kriza u posljednjih nekoliko godina izašla stabilna.

Nema nam pomoći kao naciji dok je Davor Filipović ministar
Nema nam pomoći kao naciji dok je Davor Filipović ministar

"Izašli smo s dobrim performansama te izvrsnim brojkama koje danas imamo u kontekstu naših makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja, rasta izvoza. To je dobar zalog i dobra perspektiva za budućnost", rekao je Tušek.

Inače, dvodnevno Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu tradicionalno okuplja predstavnika tijela državne i javne uprave, predstavnika lokalne uprave i samouprave te poduzetnika i gospodarstvenika. Teme ovogodišnjeg savjetovanja vezane su uz tranziciju prema digitalnom i zelenom gospodarstvu, inovativno, održivo i konkurentno gospodarstvo i poduzetništvo te pozicioniranje Republike Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu