Obavijesti

News

Komentari 5

Vlada se hvali padom inflacije, a i dalje smo predzadnji u eurozoni: 'Mi smo napravili sve'

Vlada se hvali padom inflacije, a i dalje smo predzadnji u eurozoni: 'Mi smo napravili sve'

Premijer Plenković pohvalio se najvećim rastom gospodarstva u EU i smanjenjem stope inflacije. Potom i Butković i Filipović, koji nije mogao izgovoriti da smo u eurozoni predzadnji, jedva je to prevalio preko usta

VIDEO

Ovaj tjedan su nam se dogodile zaista dobre vijesti kad govorimo o pokazateljima, a koji nisu rezultat da nam idu izbori nego što smo radili ovih skoro osam godina dobar posao. BDP nam je porastao za 2,8 posto, što pokazuje da smo vodeći u EU. Inflacija pada, događa se ono što smo i predviđali, u kolovozu smo vidjeli da treba nešto učiniti pa smo donijeli novi paket mjera i činjenica je da kroz listopad i studeni pada, poručio je nakon sjednice Vlade ministar i potpredsjednik Oleg Butković. 

Još jednom je to morao naglasiti i ministar gospodarstva Davor Filipović. 

- Proteklih nekoliko godina, ali u proteklih nekoliko mjeseci, smo donosili dobre odluke i vukli prave poteze i onda se to može vidjeti ovaj tjedan na pokazateljima koji se odnose na naše gospodarstvo. Trenutno bilježimo najveći gospodarski rast u cijeloj EU, što je posljedica rasta osobne potrošnje i, ono što mene kao ministra gospodarstva posebno veseli, rasta investicija - kazao je dodavši kako Hrvatska u posljednje četiri i pol godine bilježi 13 milijardi eura stranih investicija. 

Inflacija u Hrvatskoj za studeni pala na 4,7 posto. Najviše poskupjeli hrana, piće i duhan
Inflacija u Hrvatskoj za studeni pala na 4,7 posto. Najviše poskupjeli hrana, piće i duhan

- A to je najbolji odgovor onima koji su govorili da investitori zaobilaze Hrvatsku u širokom luku, a i onima koji cijelo vrijeme zazivaju recesiju i pad gospodarstva, što se radi ovih poteza Vlade nije dogodilo. Naše gospodarstvo raste, a inflacija nam je sada najniža u posljednje dvije godine i to je rezultat rada naše Vlade - 

Obzirom da su upregnuti u naglašavanju kako Hrvatska bilježi najveći rast u EU, novinari su pitali Filipovića koji smo po stopi inflacije.

- Češka, Poljska, Mađarska i Rumunjska imaju veću stopu inflacije od Hrvatske - naveo je ministar. 

A u eurozoni?

- Kod nas je inflacija po najnovijem harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena 5,5 posto. A važno je da ona pada - rekao je. 

Filipović okolo naokolo: Nikako prevaliti preko usta da smo i dalje predzadnji u eurozoni

No, ponovno su upitali novinari koji smo na ljestvici. 

BDP u trećem tromjesečju 2023. veći za 2,8 posto nego lani
BDP u trećem tromjesečju 2023. veći za 2,8 posto nego lani

- Podaci pokazuju trend usporavanja inflacije, to je najvažnije. Naša inflacija je još uvijek veća od prosjeka eurozone i to pokazuje da postoji prostor da gospodarski subjekti dodatno snize cijene i da preuzmu na sebe dio tereta ove krize - govorio je Filipović, koji nikako nije mogao izgovoriti da smo predzadnji. 

Tek kad su novinari to naglasili i ministar je istaknuo kako je Slovačka iza nas. 

- Mi smo s naše strane napravili sve i kada pogledate strukturu inflacije, ohrabruje da u svim kategorijama imamo usporavanje inflacije - poručio je. 

Na pitanje tko je odgovoran da ta stopa inflacije nije smanjena još više i da smo i dalje drugi najlošiji u eurozoni, Filipović naglašava da Vlada radi sve što može. 

- Mi smo učinili sve da zaštitimo sve, a, s druge strane, dio njih je podizao marže i očekujemo odgovorno poslovno ponašanje gospodarskih subjekata - poručio je ne želeći imenovati konkretno gospodarske subjekte o kojima govori.

- Svi koji su ostvarili puno bolje rezultate u 2022. u odnosu na 2021. Morali bi ih puno prozvati - dodao je ponovivši kako je Vlada učinila sve unatoč kritikama da se petljaju u tržište. 

- I dalje ćemo pratiti situaciju, ako se ovaj trend usporavanja inflacije ne nastavi, mi ćemo biti spremni reagirati. Govorio je premijer o tome nakon Predsjedništva HDZ-a prošlog tjedna - rekao je Filipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...