Obavijesti

News

Komentari 111

'Nije dobro okrivljenika pustiti na slobodu nakon šest mjeseci'

'Nije dobro okrivljenika pustiti na slobodu nakon šest mjeseci'
1

Ministar Dražen Bošnjaković u Zadru je razgovarao sa sudom i Državnim odvjetništvom zbog slučaja Darka Kovačevića Daruvarca, kojeg je sud u petak pustio na slobodu

VIDEO

Zbog slučaja Darka Kovačevića Daruvarca, kojeg je sud u petak pustio na slobodu nakon istražnog zatvora u kojem je završio jer je brutalno pretukao 18-godišnjakinju, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u nedjelju ujutro došao je u Zadar.

Nakon razgovora sa sudom i Državnim odvjetništvom dao je izjavu za medije

- Došao sam vidjeti činjenice i kakav je slijed događaja bio u ovom slučaju. Nisam došao da bi ja utjecao na bilo čiju odluku jer neovisnost pravosuđa je jedna od temelja funkcioniranja pravne države. Moram znati činjenice jer ćemo iduće godine mjenati odredbe zakona o kaznenom postupku, da taj naš pravni okvir unaprijedimo da nam se u budućnosti ovakve stvari ne dogode. Da se okrivljenik, a znamo o kakvom se kaznenom djelu radi, nakon šest mjeseci pusti na slobodu definitivno nije dobro - kazao je Bošnjaković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mene je ovdje zanimalo zašto predmet u šest mjeseci nije mogao biti završen. Da nije došlo do bolesti suca i da nije došlo do toliko zahtjeva za izuzećem to bi se riješilo. Zanimao me vremenski slijed, kada su se koje radnje poduzimale i šta je tu bilo.

Tako da je ovaj predmet je opterećen određenim stvarima na koje se nije moglo utjecati. Ja duboko vjerujem da bi predmet bio završen da se sudac koji je na predmetu radio nije razbolio, on je danas u bolnici, i promjenjen je sudac i naravno postupak tada dolazi u jednu sporiju fazu  - istaknuo je Bošnjaković.

- Predmet ide dalje, zakazano je novo ročište ja vjerujem da će stvar biti vrlo brzo gotova - zaključio je. 

Ispovijest majke pretučene Zadranke - POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

 

Darko Kovačević Daruvarac, optužen za premlaćivanje djevojke, u petak je odlukom zadarskog suda pušten na slobodu što je izazvalo i prosvjede.

Protestirali su nezadovoljni građani kao i Forum žena i mladih zadarskog SDP-a koji su tražili da se odmah počnu provoditi mjere Istanbulske konvencije.

Odluku o puštanju Daruvarca posebno su teško primile premlaćena 18-godišnja djevojka i njezina majka Ana Gurlica (37), pogotovo zato jer još dobivaju prijetnje. Kad su čule odluku, jedna je završila u suzama, a druga pred slomom živaca. Daruvarac je dobio zabranu približavanja žrtvi na 100 metara.

'Ne spavamo od straha, bojim se da nas čeka krvavi Božić...'
'Ne spavamo od straha, bojim se da nas čeka krvavi Božić...'

-  Ne spavamo noću od straha. Netko nam je zvonio na vrata, a ja sam 15-godišnjeg sina od straha natjerala da otpuže niz hodnik iz dnevnog boravka do spavaće sobe gdje smo se svi stisli. Strah me da će nam propucati bravu i sve nas poubijati pištoljem. Na tabletama smo. Preko dana je uvijek netko kod nas, ali noći su teške - ispričala je Ana Gurlica.

Udruga sudaca o Daruvarcu: Sud mora postupati po zakonu
Udruga sudaca o Daruvarcu: Sud mora postupati po zakonu

Zbog prosvjeda Zadrana i policije koja brzo reagira na prijetnje i pozive, majka i kći se osjećaju malo sigurnije, ali djeca, dvije blizanke i 15-godišnji brat, nikud više ne idu sami. U malom stanu u Zadru atmosfera je mučna. Žene se trude ne klonuti duhom i sačuvati zajedništvo obitelji. Djevojka koja je preživjela strahotu bila je sama u svojoj sobi. Došla nam se javiti, ljubazno se osmjehnula i pozdravila, ali nije mogla razgovarati o onome što joj se dogodilo. Na licu su joj još tragovi nasilja, šivanja i facijalne rekonstrukcije, koju je nakon napada morala obaviti u Zagrebu.

Prosvjed Zadrana zbog puštanja Daruvarca - POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

08:17

Majka nam je rekla da je njezinoj kćeri nosna kost sva polomljena i da su joj ugradili silikone. Pitali smo je kako se osjeća.

- Nikako - rekla nam je tiho i spustila glavu, u nemogućnosti da nastavi komunikaciju, ali je ipak imala snage ostati i slušati majku kako nam prvi put otvara dušu.

Zašto prosvjeduje 0,1 posto, a ne baš svih 80.000 Zadrana?!
Zašto prosvjeduje 0,1 posto, a ne baš svih 80.000 Zadrana?!

- Ovih dana nas vjerojatno neće nitko dirati. A što će biti kasnije kad se slučaj ‘ohladi’? Od silnih prijetnji morala sam posjesti djecu na kauč i reći im što da rade ako se meni što dogodi. Rekla sam im što da naprave s kreditima, kome da se obrate te da se uvijek drže zajedno kao braća i sestre, kao obitelj. Kad sam završila, nastao je muk. Ne mogu vam opisati izraz na njihovim licima. Ali morala sam ih pripremiti nakon svih prijetnji smrću koje sam dobila, jer im je otac otišao bez pripreme i nije nam objasnio što nas čeka. On je bio najmlađi logoraš Škabrnje i imao je strašne posljedice od rata. Objesio se prije dvije godine i djeca su to vidjela. I sama sam bila zlostavljana i znam što je dobiti batine. Jasno mi je i da sam u Daruvarcu dobila neprijatelja do kraja života. Neka me ubiju sutra ako mora tako biti, ali neka javnost zna sve. Dočekat ćemo ovaj Božić u četiri zida i u velikom strahu da nam ne bude krvav Božić. Jer što je Darku Daruvarcu doći ovdje i pobit nas sve?! Već je prijetio kćeri njime u kafiću, prije nego što ju je premlatio, a sestru joj je udario šakom u glavu zamijenivši je za nju jer su blizanke. Bojim se zvonjave, bojim se otvoriti vrata. Malo sam normalna, malo nisam, a emocije me ‘okrenu’ na sate. Čas se bojim, čas mi dođe da se ubijem, ali ako se izvučemo te ostanemo normalni i pozitivni, obje kćeri blizanke će se akademski obrazovati u drugom gradu, a sin je uspješan u sportu, međunarodni je prvak u veslanju i ima perspektivu - kaže nam majka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

Obitelj proživljava teške trenutke i osjećaju se nezaštićeno.

- S obzirom na to da je on na slobodi, mi zaštite nemamo. Vjerujem u sutkinju koja je preuzela slučaj, ali sam razočarana jer se četiri mjeseca u postupku nije ništa radilo. Dali su mu prostora da se izvuče isto kao što su mu dali one noći kad mi je prebio kćer. Ja sam ga tražila cijelu noć po gradu dok mi je kći bila na operaciji, zvala policiju i sve prijavljivala, čak sam im i njezinu krvavu odjeću odnijela i pitala ih treba li im to možda kao dokaz. Čekala sam ga ispred stana do šest ujutro i shvatila da je tamo nakon što je uključio mobitel. Zvala sam policiju i pitala ih hoće li doći, rekla im da sam ga našla. A oni su prvu informaciju o događaju zabilježili tek ujutro u sedam sati. Ovo što je sud napravio, za mene je ista stvar - kaže majka Ana.

Pretučena djevojka: Suvišno je da trošim riječi na mostruma...
Pretučena djevojka: Suvišno je da trošim riječi na mostruma...

Njezina kći oglasila se nakon puštanja Daruvarca porukom na Facebooku.

- Eto našeg pravosuđa! Za ovog idiota nemam riječi niti ću išta reći, jer je doista suvišno da trošim riječi na monstruma. Kriminalac običan, kao i vlasnici kafića. A vlasnici kafića su pobjegli i nisu se udostojili doći na sud. Zašto? Istina boli. Toliko o tome - napisala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag