Obavijesti

News

Komentari 39

Ministar Kujundžić: 'U ljekarni nema mjesta za priziv savjesti'

Ministar Kujundžić: 'U ljekarni nema mjesta za priziv savjesti'
1

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao da mora provjeriti o čemu se radi, ali je rekao da se čovjek koji radi u ljekarni, koja između ostalog, prodaje antibebi pilule ne može pozvati na priziv savjesti

VIDEO

Ništa u ljekarnama ne postoji što ljekarnik ne bi dao s pozivom na priziv savjesti, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

Iako nije mogao govoriti o konkretnom slučaju jer mora provjeriti o čemu se radi poručio je da se čovjek koji radi u ljekarni, koja između ostalog prodaje antibebi pilule, ne može pozvati na priziv savjesti

- Ako tako postavimo pitanje, onda ona ne može raditi na tome radnom mjestu - istaknuo je Kujundžić. 

Zbog priziva savjesti: Odbila u ljekarni izdati antibebi pilule
Zbog priziva savjesti: Odbila u ljekarni izdati antibebi pilule

Svaki pacijent u svakoj ljekarni mora dobiti lijek za koji ima recept, neovisno ima li za taj lijek privatni recept koji plaća sam ili recept koji ide na teret HZZO-a - kazao je.

Istaknuo je da 'ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na tom radnom mjestu'. 

SDP traži regulaciju priziva savjesti 

Na priziv savjesti ljekarne za izdavanje antibebi pilula, reagirao je i SDP.

Slijedom medijskih napisa o nedopustivom slučaju uskrate lijeka pacijentici u jednoj zagrebačkoj ljekarni, SDP ukazuje na nužnost hitnog reguliranja područja priziva savjesti, istaknuli su u priopćenju: 

Ne odričući nikome njegovo pravo i slobodu na ulaganje priziva savjesti, ističemo kako zbog toga pravo na zdravstvenu zaštitu građanki i građana ne smije biti ugroženo, niti bi se bilo koja pacijentica ili pacijent zbog toga trebali naći u neugodnoj i indiskretnoj situaciji ili se osjećati osramoćenima, kako u zdravstvenoj ustanovi, tako i u ljekarni. 

 Ne može se i ne smije zbog bilo čijeg priziva savjesti dovesti u pitanje zdravlje, a tako i život građanki i građana ove zemlje.

Činjenica je da je područje priziva savjesti navedeno u relevantnim propisima i aktima pa, ako govorimo u konkretnom slučaju, regulirano je i Kodeksom ljekarničke etike i deontologije. No, također je regulirano i to da ustanove moraju osigurati u svakom trenutku mogućnost da uslugu pruži ili lijek izda, osoba koja nije uložila priziv savjesti.

Tražimo od Hrvatske liječničke komore da konačno iznese svoj službeni stav po pitanju priziva savjesti, kao što od nadležnog Ministarstva zdravstva i ministra Kujundžića očekujemo da konačno regulira akte kojim se priziv savjesti ulaže te da izradi registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor. 

Naime, u Hrvatskoj, osim činjenice da je priziv savjesti omogućen, nije reguliran postupak njegova ulaganja, kao što ne postoji ni registar zdravstvenih radnika koji su uložili priziv savjesti.

 Ne trebamo posebno ukazivati da se upravo ovako (ne)reguliran institut priziva savjesti najčešće slama na leđima žena u području ostvarivanja prava na prekid trudnoće. 

U svjetlu činjenice da je prije mjesec dana vrlo veliki broj građanki odlučio prekinuti šutnju i progovoriti o napadu na svoja prava u području reproduktivnog zdravlja, kao i o tretmanu u bolnicama na odjelima ginekologije, ovo smatramo još jednim napadom na prava žena u Hrvatskoj.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.