Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
39 komentara

Ministar Kujundžić: 'U ljekarni nema mjesta za priziv savjesti'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao da mora provjeriti o čemu se radi, ali je rekao da se čovjek koji radi u ljekarni, koja između ostalog, prodaje antibebi pilule ne može pozvati na priziv savjesti

39 komentara

Ništa u ljekarnama ne postoji što ljekarnik ne bi dao s pozivom na priziv savjesti, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

Iako nije mogao govoriti o konkretnom slučaju jer mora provjeriti o čemu se radi poručio je da se čovjek koji radi u ljekarni, koja između ostalog prodaje antibebi pilule, ne može pozvati na priziv savjesti

- Ako tako postavimo pitanje, onda ona ne može raditi na tome radnom mjestu - istaknuo je Kujundžić. 

KOMORA ISTRAŽUJE SLUČAJ Zbog priziva savjesti: Odbila u ljekarni izdati antibebi pilule

Svaki pacijent u svakoj ljekarni mora dobiti lijek za koji ima recept, neovisno ima li za taj lijek privatni recept koji plaća sam ili recept koji ide na teret HZZO-a - kazao je.

Istaknuo je da 'ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na tom radnom mjestu'. 

SDP traži regulaciju priziva savjesti 

Na priziv savjesti ljekarne za izdavanje antibebi pilula, reagirao je i SDP.

Slijedom medijskih napisa o nedopustivom slučaju uskrate lijeka pacijentici u jednoj zagrebačkoj ljekarni, SDP ukazuje na nužnost hitnog reguliranja područja priziva savjesti, istaknuli su u priopćenju: 

Ne odričući nikome njegovo pravo i slobodu na ulaganje priziva savjesti, ističemo kako zbog toga pravo na zdravstvenu zaštitu građanki i građana ne smije biti ugroženo, niti bi se bilo koja pacijentica ili pacijent zbog toga trebali naći u neugodnoj i indiskretnoj situaciji ili se osjećati osramoćenima, kako u zdravstvenoj ustanovi, tako i u ljekarni. 

 Ne može se i ne smije zbog bilo čijeg priziva savjesti dovesti u pitanje zdravlje, a tako i život građanki i građana ove zemlje.

Činjenica je da je područje priziva savjesti navedeno u relevantnim propisima i aktima pa, ako govorimo u konkretnom slučaju, regulirano je i Kodeksom ljekarničke etike i deontologije. No, također je regulirano i to da ustanove moraju osigurati u svakom trenutku mogućnost da uslugu pruži ili lijek izda, osoba koja nije uložila priziv savjesti.

Tražimo od Hrvatske liječničke komore da konačno iznese svoj službeni stav po pitanju priziva savjesti, kao što od nadležnog Ministarstva zdravstva i ministra Kujundžića očekujemo da konačno regulira akte kojim se priziv savjesti ulaže te da izradi registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor. 

Naime, u Hrvatskoj, osim činjenice da je priziv savjesti omogućen, nije reguliran postupak njegova ulaganja, kao što ne postoji ni registar zdravstvenih radnika koji su uložili priziv savjesti.

 Ne trebamo posebno ukazivati da se upravo ovako (ne)reguliran institut priziva savjesti najčešće slama na leđima žena u području ostvarivanja prava na prekid trudnoće. 

U svjetlu činjenice da je prije mjesec dana vrlo veliki broj građanki odlučio prekinuti šutnju i progovoriti o napadu na svoja prava u području reproduktivnog zdravlja, kao i o tretmanu u bolnicama na odjelima ginekologije, ovo smatramo još jednim napadom na prava žena u Hrvatskoj.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message