Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
92 komentara

Zbog priziva savjesti: Odbila u ljekarni izdati antibebi pilule

Vlasnica ljekarne potvrdila je za Faktograf sporni slučaj i rekla kako se to dogodilo jer je druga osoba bila bolesna te je dodala da je poslala očitovanje Hrvatskoj ljekarničkoj komori, koja istražuje žalbu

Foto: Dreamstime
92 komentara

Djelatnica jedne zagrebačke ljekarne pozvala se na priziv savjesti i odbila je prošlog tjedna djevojci izdati kontracepcijske pilule na recept, piše portal Faktograf

Djevojka je ispričala kako pilule koristi zbog obilnog menstrualnog krvarenja, ali i kao metodu kontracepcije. Kaže da u ljekarni u tom trenutku nije bilo druge osobe koja bi joj izdala tablete te da joj je djelatnica koja 'po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije' rekla da dođe drugi dan kad nje nema. 

Vlasnica ljekarne potvrdila je za Faktograf sporni slučaj i rekla kako se to dogodilo jer je druga osoba bila bolesna te je dodala da je poslala očitovanje Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Iz Komore kažu da su zaprimili žalbu i da je u postupku rješavanja pred Povjerenstvom. 

Inače u Kodeksu ljekarničke etike i deontologije navodi se da „Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika“. Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kaže da u slučaju kad se radnik ili radnica poziva na priziv savjesti, ljekarne moraju imati organiziran rad da to ne ometa rad zdravstvene ustanove ili da ne onemogućava u pružanju usluga.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message