Obavijesti

News

Komentari 5

Ministar Malenica u radnu skupinu stavio ljude koji su mu ocjenjivali doktorski rad

Ministar Malenica u radnu skupinu stavio ljude koji su mu ocjenjivali doktorski rad

Da postojeći Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je u primjeni od 2013., u nekim dijelovima treba doraditi, upozorio je još prvi saziv Povjerenstva koji je vodila Dalija Orešković

Vlada premijera Andreja Plenkovića treći put u posljednje tri godine pokušava napisati novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a ministar Ivan Malenica u radnu skupinu stavio je profesore koji su ocjenjivali njegov doktorat, piše u petak Jutarnji list.

Radnu skupinu od 16 članova ovaj put predvodi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Petero članova radne skupine dolazi iz njegova ministarstva, dvoje članova - Nataša Novaković i Davorin Ivanjek - iz Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, tu su i predstavnik Agencije za zaštitu osobnih podataka, predstavnik Ministarstva prostornog uređenja, predstavnik Zajednice županija, predstavnici dviju nevladinih organizacija te troje sveučilišnih profesora prava.

Malenica predstavio promjene: Spolno uznemiravanje moramo goniti po službenoj dužnosti
Malenica predstavio promjene: Spolno uznemiravanje moramo goniti po službenoj dužnosti

Zanimljivo je, međutim, da je od troje sveučilišnih profesora prava koje je ministar imenovao u radnu skupinu, njih čak dvoje vezano uz njegov doktorat koji je u veljači prošle godine obranio na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Članica radne skupine je njegova mentorica na doktoratu i članica Povjerenstva za vrednovanje i obranu njegova doktorata, izvanredna profesorica s Pravnog fakulteta u Splitu Bosiljka Britvić Vetma. U radnoj skupini je i izvanredni profesor zagrebačkoga Pravnog fakulteta Frane Staničić koji je također bio u tročlanom povjerenstvu za ocjenu i obranu Maleničina doktorata.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je kako su već nakon prvog sastanka radne grupe ona i Davorin Ivanjek zauzeli stav da radi izrade što kvalitetnijeg nacrta zakona u radnu grupi treba uključiti još ponekog člana akademske zajednice.

U veljači su predložili da se uključi i profesora Vedrana Đulabića sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, ali im ministarstvo do danas na taj prijedlog nije odgovorilo.

Da postojeći Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je u primjeni od 2013., u nekim dijelovima treba doraditi, upozorio je još prvi saziv Povjerenstva koji je vodila Dalija Orešković.

Izmjena zakona: Šefovi svih gradskih poduzeća morat će predati svoje imovinske kartice
Izmjena zakona: Šefovi svih gradskih poduzeća morat će predati svoje imovinske kartice

Prvu verziju novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa pokušao je donijeti bivši ministar Lovro Kuščević. On je donio sasvim novi nacrt prema kojem bi Povjerenstvo svedeno na fikus. Pod pritiskom javnosti Kuščević je povukao taj nacrt, a drugu prihvatljiviju verziju pustio je u javnu raspravu u kolovozu 2018. No, ta druga verzija nikad nije puštena u proceduru, donosi Jutarnji list.