Obavijesti

News

Komentari 11

Ministar Marić: Ništa se ne mijenja kod oporezivanja kave

Ministar Marić: Ništa se ne mijenja kod oporezivanja kave
1

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio da Vlada u prijedlozima zakonskih izmjena u sklopu četvrtog kruga porezne reforme ne predlažu nikakve promjene kod oporezivanja kave

VIDEO

- Kod kave se ništa ne mijenja, rekao je Marić i objasnio da se predložene izmjene Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića ne odnose na kavu već se promjena odnosi na način obračuna posebnog poreza na bezalkoholna pića.

Do sada je praksa da se poseban porez na bezalkoholna pića plaća u fiksnom iznosu, a sada će se uzimati kategorija udjela šećera u bezalkoholnom piću, istaknuo je Marić odgovarajući na pitanja novinara u Saboru, koji je danas započeo jesensko zasjedanje. 

Marić je podsjetio da je sadašnja praksa kod posebnog poreza na bezalkoholna pića da se on plaća u fiksnom iznosu - 40 kuna na sto litara, dok bi se po novome taj poseban porez plaćao ovisno o udjelu šećera u bezalkoholnom piću.

Predložene izmjene zakona definiraju taj koncept oporezivanja prema udjelu šećera, dok će svi detalji biti propisani Vladinom uredbom, rekao je Marić, dodajući kako su se proizvođači i distributeri i njihova udruženja u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori javili Ministarstvu financija i da će se s njima razgovarati.

Pokretanje videa...

01:21

Vladin prijedlog izmjena Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića dio je paketa od devet zakona iz četvrtog kruga porezne reforme o kojima je Ministarstvo financija u utorak otvorilo javnu raspravu.

Uz predložene izmjene tog zakona, riječ je i o izmjenama zakona o PDV-u, o porezu na dohodak, o porezu na dobit, o posebnom porezu na motorna vozila, o trošarinama, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kao i izmjenama Općeg poreznog zakona te Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza. Javna rasprava o prijedlozima tih zakona otvorena je do 16. listopada. 

Glavne naznake promjena su krajem srpnja dali premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić, koji su procijenili da četvrti krug porezne reforme donosi porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna.

(mz)

Pokretanje videa...

00:48
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik