News

Komentari 131

Ministarstvo kreće s testiranjem cijepljenih zdravstvenih radnika

Ministarstvo kreće s testiranjem cijepljenih zdravstvenih radnika

Ono što su pokazali svjetski rezultati da i cijepljeni mogu nositi virus, ali znatno manje nego necijepljeni i time značajno manje pridonositi širenju epidemije, rekao je Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh

Otkako su covid potvrde uvedene u zdravstvu u listopadu, među više od 300 tisuća testiranih je otkriveno više od šest tisuća pozitivnih. Ministarstvo zdravstva kreće u pilot projekt koji bi trebao otkriti koliko je zaraženih među cijepljenima s covid potvrdama. Kroz deset dana će testirati cijepljene djelatnike i podatke usporediti s necijepljenima. 

Već dva mjeseca se dva puta na tjedan testiraju zaposlenici bolnica koji nisu cijepljeni ili koji nisu preboljeli koronu. Ana Ljubas, glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb rekla je za RTL Danas da je na početku bilo 1116 djelatnika koji su se trebali testirati, a da su ih danas testirali 799. 

- Dakle, broj se smanjio. Dio djelatnika se odlučio cijepiti, a dio je nažalost pozitivan - rekla je. 

U pilot projektu koje će provoditi Ministarstvo zdravstva, ispitanici će biti podijeljeni u tri skupine - cijepljeni prije manje od šest mjeseci, u drugoj oni koji su se cijepili prije više od šest mjeseci, a u trećoj ispitanici koji su primili i booster dozu. 

Martina Pavletić, pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Rijeka poručila je kako smatraju da je zaštita bolničkog sustava izuzetno važna te da treba sve obuhvatno i detaljno organizirati. 

- U svakom slučaju zdravstvene djelatnike, pogotovo u bolničkom sustavu treba periodično testirati u širokom opsegu - kaže. 

U istraživanju će sudjelovati pet KBC-ova s oko 1000 ispitanika, tri kliničke bolnice s 251 ispitanikom i isto toliko općih bolnica. Ukupno je riječ o 1500 cijepljenih zaposlenika, a testiranja će trajati 10 dana. 

- Ono što su pokazali svjetski rezultati da i cijepljeni mogu nositi virus, ali znatno manje nego necijepljeni i time značajno manje pridonositi širenju epidemije. HZJZ će napraviti distribuciju bojeva. Onoliko koliko oni rasporede na KB Sveti Duh, mi ćemo se vrlo rado odazvati tom pilot projektu - rekao je Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh.

U planu je obuhvatiti i jednak broj nezdravstvenih radnika u ustanovi, po istim kriterijima. 

Vesna Štefančić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost rekla je kako očekuje da će rezultati istraživanja biti vrlo zanimljivi, no da je bitno unaprijed definirati o kojem se uzorku radi. 

- S obzirom na informacije koje imamo, veći udio liječnika je ili prebio ili se cijepio. A taj postotak iznosi više od 90 posto. Potencijalno takav uzorak bi mogao predstavljati svojevrstan izazov - objašnjava. 

Rezultati će pokazati koliki je udio pozitivnih među cijepljenima u odnosu na necijepljene i postoji li značajna razlika.

- Očekujem da će biti pozitivnih cijepljenih i necijepljenih, jer to imamo i sad. To je normalno i normalno je da nas i jednih i drugih ima pozitivnih, ali nadam se i vjerujem da će tako ostati da nam cijepljeni prolaze s blažim simptomima. Nažalost KBC Zagreb je imao dva smrtna ishoda naših aktivnih djelatnika koji nisu bili cijepljeni - rekla je Ana Ljubas.

Najčitaniji članci