Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Ministarstvo: Nastavlja se upis prvašića, upisi do 20. kolovoza

Ministarstvo je potvrdilo da se u školama mogu nastaviti testiranja djece koja na jesen kreću u školu. Upisi će biti produljeni za djecu koja ne mogu doći na testiranje ranije. Liječnički pregledi provode se od ovog tjedna

Foto: Dreamstime
8 komentara

Osnovne škole mogu nastaviti s provođenjem psihofizičkog testiranja za djecu jer je Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio kako su škole sigurne za djecu i zaposlenike, objavilo je u četvrtak ujutro Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Otvaraju se škole

Podsjetimo, nakon dugog čekanja što će biti s upisima, Ministarstvo je prošli tjedan objavilo pa povuklo udluku da se mogu provoditi testiranja za djecu u školama.

PLAN ZA KRAJ GODINE Detaljne upute: Samo učenici od 1. do 4. razreda idu u školu

Najavljeni su tek liječnički pregledi kod školskih liječnika. Ministrica znanosti i obrazovanja poručuje kako je sad sve u redu.

- Unatoč svim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, obrazovni sustav funkcionira i aktivnosti povezane s upisima u prvi razred se nastavljaju i tako se sigurno, korak po korak, kraju privodi ova nastavna godina i priprema sljedeća školska godina. Izmjenama Pravilnika omogućili smo da se psihofizičko testiranje može provesti u samoj školskoj ustanovi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, međutim, u slučaju potrebe moguće ga je, u najboljem interesu djeteta, provesti i na daljinu - navodi Blaženka Divjak u priopćenju Ministarstva.

A prema tim izmjenama Pravilnika, rokovi za testiranje djece produljeni su sve do 20. kolovoza, za djecu "koja ne mogu pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda". Roditelji o tome trebaju najkasnije do 1. kolovoza izvijestiti školu koju im dijete treba pohađati.

Škole su dobile i upute da su pri testiranju dužne pridržavati se mjera HZJZ:

"Održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m); pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku pri ulasku u ustanovu i izlasku) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa; odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19; redovito prozračivati prostorije."

Nastavljaju se i upisi u dječje vrtiće, a Grad Zagreb, primjerice, uveo je online upise.

Foto: Igor Kralj/Pixsell, Facebook

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message