Obavijesti

News

Komentari 14

Ministarstvo o napadu u Centru za socijalnu skrb: Radnici su postupali kako bi zaštitili djecu

Ministarstvo o napadu u Centru za socijalnu skrb: Radnici su  postupali kako bi zaštitili djecu

Iz SDP-a upozoravaju kako reformom sustava socijalne skrbi nisu osigurani adekvatni uvjeti rada i zaštita za radnike te pozivaju Vladu i resorno ministarstvo na hitnu reakciju.

VIDEO

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najoštrije osuđuje napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb Ivanec. Poručuju kako nasilje nikada ne smije biti opravdanje.

- Stručni radnici Centra za socijalnu skrb Ivanec postupajući u zaštiti dobrobiti djece tijekom prijepodneva izloženi su napadu od strane korisnika u čijoj obitelji su postupali. Napad je izvršen u prostorijama Centra, no na sreću, nitko nije ozlijeđen. Dužnost sustava socijalne skrbi je pružiti sigurnost i zaštititi dobrobit djece. Radnici u sustavu, vodeći se prije svega stručnošću, empatijom i solidarnošću imaju važnu, ali ponekad i nezavidnu ulogu u skrbi za najranjivije članove našega društva - poručili su iz ministarstva.

Muškarac bacio Molotovljev koktel na Centar za socijalnu skrb u Ivancu! Uhitili su ga
Muškarac bacio Molotovljev koktel na Centar za socijalnu skrb u Ivancu! Uhitili su ga

Na razini cijele Republike Hrvatske od 2019. godine osigurana je mjera tehničko-tjelesne zaštite svih centara za socijalnu skrb koji uključuje zaštitara, ručni detektor metala i prolazni detektor metala.

Napominju i kako su osim tehničke zaštite i zaštitarskih usluga, radnici centara za socijalnu skrb izmjenama Kaznenog zakona iste godine dobili status službene osobe.

Time je, napominju, kazneno zakonodavstvo i praksa osiguravaju zaštitu osoba koje su u svom svakodnevnom radu posebno izložene ugrozi od kriminalnog ponašanja.

'Reformom nisu osigurani adekvatni uvjeti rada i zaštita za radnike'

I SDP je oštro osudio nemili događaj u Centru za socijalnu skrb u Ivancu, koji je prema prvim policijskim informacijama, postupao u svrhu zaštite maloljetne djece, što je ističu, najosjetljiviji i najrizičniji dio posla centara za socijalnu skrb.  

- Radnici u sustavu socijalne skrbi obavljaju izrazito odgovornu, a ponekad i nezavidnu zadaću u svrhu zaštite najranjivijih članova našeg društva te su posebno ugroženi u obavljanju svojeg posla. Nisu im osigurani adekvatni uvjeti rada i osobna zaštita, iako je to reformom dugo najavljivano. Apeliramo na resorno ministarstvo i nadležne institucije da poduzmu sve kako bi ih zaštitili - poručila je Danka Marić, potpredsjednica SDP-ovog Savjeta za socijalnu politiku.

Predsjednica SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora poručuje kako nitko nema pravo uzimati "pravdu" u svoje ruke i pribjegavati ovakvim nepromišljenim i po život opasnim postupcima, bez obzira slagao se ili ne s odlukama pojedinih ustanova i službi.

- Pozivamo Vladu i resorno ministarstvo da hitno poduzmu sve kako bi se radnicima u sustavu socijalne skrbi omogućilo sigurno obavljanje posla i kako bi im se osigurala potrebna zaštita. Ovaj čin je za svaku osudu - zaključila je Antolić Vupora.

'Na prijave se reagira blagim kaznama'

Ovo je još jedan u nizu slučajeva napada na socijalne radnike za vrijeme obavljanja posla. Iako su dobili status službene osobe zaštita socijalnih radnika od nasilja na radnom mjestu nije poboljšana. poručili su iz Hrvatske udruge socijalnih radnika.

- Na prijave ovakvih i sličnih napada policija i pravosuđe reagiraju blagim i neučinkovitim intervencijama i sankcijama. Takav odgovor na nasilje ne zaustavlja buduće počinitelje nego ih ohrabruje, jer znaju da mogu biti nasilni bez težih posljedica. Istovremeno sa  najviših razina u sustavu socijalne skrbi u ovakvim slučajevima izostaju jasne poruke protiv nasilja s ciljem zaštite stručnjaka u praksi. U takvim uvjetima je vrlo teško raditi, a pogotovo zaštititi najranjivije skupine korisnika (djeca, žene, starije osobe) koji su i sami žrtve istih počinitelja nasilja nad pomagačima - poručuju.

Napominju kako su socijalni radnici svakodnevno pod velikim pritiskom odgovornosti  prema poslu koji obavljaju u nesigurnim uvjetima.

- Jasno nam je da apsolutna zaštita nije moguća. Međutim, kada bi počinitelj današnjeg napada na CZSS završio duže vrijeme u zatvoru i kada bi javnost s tim bila upoznata za očekivati je da bi se nasilje na struku ubuduće ipak smanjilo. U tom kontekstu socijalni radnici s pravom očekuju da im se kao službenim osobama u ovakvim situacijama  osigura adekvatna zaštita od nasilja umjesto da se javno propituje zašto je došlo do napada na struku - ističu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk