Obavijesti

News

Komentari 3

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje potpore za pčelare pogođene pomorom pčela

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje potpore za pčelare pogođene pomorom pčela

Formirat će se potpora oštećenim pčelarima koja će im omogućiti obeštećenje iz državnog proračuna, a u što je moguće kraćem roku će se izraditi posebni natječaj

VIDEO

Temeljem izvještaja međimurskih pčelara i inspekcije Državnog inspektorata (DIRH), dosad je šteta od pomora pčela zabilježena na 720 košnica, a iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju potpore za oštećene pčelare, izvijestili su u četvrtak iz tog ministarstva.

Predstavnici stručnih službi Ministarstva poljoprivrede na čelu s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom te ravnateljima Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Jelenom Đugum održali su u četvrtak sastanak s predstavnicima pčelara koji su proteklih dana u Međimurskoj županiji doživjeli pomor pčela te predstavnicima DIRH-a, koji provode potrebne inspekcije na terenu, priopćeno je iz Ministarstva.

Veterinarska i poljoprivredna inspekcija su od trenutka prijave slučaja na terenu, uzeti su uzorci uginulih pčela, bilja, tla, saća i meda te će se njihovom analizom utvrditi uzrok uginuća pčela. Do sada je šteta zabilježena na 720 košnica, navodi se u priopćenju.

Poljoprivreda je na koljenima: Pomor pčela, gašenje farmi...
Poljoprivreda je na koljenima: Pomor pčela, gašenje farmi...

"Tražili smo pomoć županije i Ministarstva, ne samo putem financijskog obeštećenja već i da zajednički preventivno djelujemo i spriječimo takva događanja u budućnosti. Naišli smo na razumijevanje, gubitci će biti sanirani te će se raditi na dodatnim educiranjima poljoprivrednika kako bi suživot nas pčelara i poljoprivrednika bio obostrano korektan i produktivan", istaknuo je poslije sastanka predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.

Stručne službe iz Ministarstva obavezale su se učiniti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi pomoć bila brza i učinkovita, a daljnja šteta spriječena. Po uzoru na program pomoći po pitanju pomora pčela u 2020., formirat će se potpora oštećenim pčelarima koja će im omogućiti obeštećenje iz državnog proračuna, a u što je moguće kraćem roku će se izraditi posebni natječaj za obnovu proizvodnih potencijala iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja, najavljeno je iz Ministarstva.

Također, u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, Ministarstvo će izdati i formalnu uputu i naputak za postupanje u takvim slučajevima, kako bi se olakšala teška situacija oštećenim pčelarima i dodatno koordinirala postupanja nadležnih tijela te ubrzala potrebna pomoć. Savjetnici Ministarstva, pak, preventivno će udvostručiti svoje već značajne napore u educiranju poljoprivrednih proizvođača vezano uz opasnosti nesavjesnog korištenja sredstava za zaštitu bilja.

Misterij mrtvih pčela: Samo kod Preloga je umrlo 10 košnica, u Međimurju ih skupljaju lopatom
Misterij mrtvih pčela: Samo kod Preloga je umrlo 10 košnica, u Međimurju ih skupljaju lopatom

"Sastanak je bio konstruktivan i produktivan i rezultirat će nizom aktivnosti svih uključenih kako bismo prevenirali ovakve slučajeve i potaknuli odgovorno i savjesno ponašanje onih koji koriste sredstva za zaštitu bilja. Reagirali smo brzo i konkretno i 2020. godine, ukupno smo osigurali potporu ukupno vrijednu 1,5 milijuna, pri čemu smo obeštetili 38 pčelara s ukupno 1.300 pčelinjih zajednica i omogućili obnovu proizvodnih potencijala 16 pčelara. Saniranje štete i obnovu proizvodnje ćemo omogućiti i sada te radimo na unapređenju sustava odgovornog korištenja sredstava za zaštitu bilja", izjavio je državni tajnik Tušek.

Naime, Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) sustav se nadograđuje kako bi se raspolagalo s detaljnijim podacima o korisnicima i korištenju pesticida, na način da će se sustav softverski povezati s prodajnim mjestima te na taj način omogućavati preuzimanje kataloga SZB od strane prodajnih mjesta, mogućnost provjere prava kupovine za pojedinog kupca i zaprimanje podataka o prodaji sa strane FIS sustava. Nakon uspostave nadograđenoga sustava u FIS-u će biti evidentirana točna količina sredstava za zaštitu bilja koju je kupac (imenom i prezimenom) kupio na određenom prodajnom mjestu u određenom vremenskom periodu, kaže se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju na zakonsku regulaciju postupanja s pesticidima

Iz Ministarstva podsjećaju da je postupanje s pesticidima regulirano je Zakonom o održivoj uporabi, pri čemu svatko tko koristi pesticide namijenjene za profesionalnu primjenu, da bi ih kupovao i primjenjivao mora imati valjanu iskaznicu kojom dokazuje da je prošao edukaciju o održivoj uporabi pesticida.

Propisano je da profesionalni korisnik, ako tretira poljoprivrednu kulturu u vrijeme cvatnje kontaktnim sredstvom opasnim za pčele, mora najmanje 72 sata prije tretiranja obavijestiti najbližu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez.

Travnjak koji će privlačiti pčele - evo zašto je to jako dobra ideja
Travnjak koji će privlačiti pčele - evo zašto je to jako dobra ideja

U vrijeme cvatnje zabranjena je uporaba sistemičnih sredstava opasnih za pčele. Primjena kontaktnih sredstava opasnih za pčele u vrijeme cvatnje dopuštena je samo u noćnim satima. Kod tretiranja višegodišnjih nasada treba paziti na floru koja služi za zatravljivanje te korovnu floru koje ne smiju biti u cvatnji odnosno moraju biti pokošene u trenutku tretiranja sredstvima opasnim za pčele ili se mora na drugačiji način spriječiti da sredstvo ne dođe u dodir s njom.

Novi Zakon o održivoj uporabi pesticida izglasan je u Hrvatskom saboru te će stupiti na snagu krajem travnja ove godine. U odredbama novog Zakona su uz pčele obuhvaćeni i drugi divlji oprašivači te je propisano da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele moraju obavijestiti, osim najbliže udruge pčelara i Hrvatskog pčelarskog saveza, i povjerenika za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama, zaključuje se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor