Obavijesti

News

Komentari 14

Ministarstvo reagiralo na protjerivanje diplomata iz Rusije: Odluka nije legitimna

Ministarstvo reagiralo na protjerivanje diplomata iz Rusije: Odluka nije legitimna
1

Hrvatska nastavlja zajedno sa svojim partnerima voditi principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini, priopćili su

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske reagiralo je na objavu Moskve kako je pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Rusiji nepoželjno. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Njihovu reakcije prenosimo u cijelosti.

- Danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije veleposlaniku RH uručena diplomatska nota kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih djelatnika.

MVEP naglašava da ova odluka nema legitimnu osnovu budući da je riječ o djelatnicima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima te budući da je broj djelatnika Veleposlanstva RH trenutno u okvirima pariteta s brojem djelatnika Veleposlanstva RF u Republici Hrvatskoj. Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke.

Hrvatska nastavlja zajedno sa svojim partnerima voditi principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini - priopćili su.

Rusija protjeruje hrvatske diplomate, objavili i razloge
Rusija protjeruje hrvatske diplomate, objavili i razloge

Podsjetimo, rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo kako je pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašava ‘personama non grata’.

- Kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski veleposlanik) Tomislav Car primio je notu kojom se pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašava ‘personama non grata’ - priopćili su.

Navodi se da je hrvatskom veleposlaniku izražen “snažni prosvjed zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanja vojne pomoći hrvatske strane neonacističkom kijevskom režimu”.

Savjetnik Zelenskog upozorava: 'Ako Rusija ne izgubi u Ukrajini, imat ćemo treći svjetski rat'
Savjetnik Zelenskog upozorava: 'Ako Rusija ne izgubi u Ukrajini, imat ćemo treći svjetski rat'

Hrvatska je 11. travnja objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz veleposlanstva u Zagrebu.

Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde.