Obavijesti

News

Komentari 108

Ministarstvo tvrdi: Anita Nosić ne može biti načelnica Lovreća! Ali moći će opet ići na izbore...

Ministarstvo tvrdi: Anita Nosić ne može biti načelnica Lovreća! Ali moći će opet ići na izbore...

PRAVNI APSURD Načelnik će opet morati napisati rješenje kojim Nosić gubi fotelju. Njoj ostaje nova žalba na sudu. Ali slučaj neće biti razriješen do novih izbora u svibnju. Ona će se moći ponovno kandidirati na funkciju

VIDEO

Poslali smo zahtjev Ministarstvu za uputu ili mišljenje, te se nadamo što skorijem rješenju ove kontradiktorne situacije.

Poslao nam je tu poruku Petar Petričević, sadašnji načelnik male općine Lovreć u Imotskoj krajini, koji očito ne zna što da radi u vezi svoje prethodnice Anite Nosić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

Toj mladoj HDZ-ovki smo u veljači otkrili da je koristila državne subvencije za kupnju stana u Zagrebu. Porezni obveznici su joj platili 46.000 kuna subvencija do veljače, iako je ona živjela u Lovreću, u obiteljskoj kući s bazenom. Onaj kome država plaća pola mjesečne rate kredita za stan mora se prijaviti u toj nekretnini.

Jer subvencije služe da mladi imaju krov nad glavom, a ne stan u metropoli koji povremeno koriste. Nosić se u roku nije prijavila, nego mjesecima kasnije, u prosincu 2018. godine i bila je prijavljena u Zagrebu sve do lipnja 2019. Međutim, zakon o lokalnim izborima je nedvosmislen: načelniku mandat prestaje s prestankom prebivališta. Kad je sve otkriveno, Ministarstvo uprave na čelu s Ivanom Malenicom je u veljači reklo da ne može ostati na funkciji. I općina ju je razriješila.

Međutim, Nosić se žalila. Upravni sud u Splitu joj je dao za pravo, a sutkinja je obrazložila da je ona cijelo vrijeme živjela u Lovreću i primala plaću načelnice. To što se fiktivno prijavila zbog poticaja, sutkinja nije uzela u obzir jer se nije odnosilo na predmet. Naložili su Petričeviću i općini da napiše novo rješenje u kojemu mora dokazati da ona nije prebivala u općini. To bi značilo de facto da je treba vratiti na posao. Pa je Petričević tražio mišljenje Ministarstva. Još mu nije odgovoreno, ali neslužbeno doznajemo da Ministarstvo ostaje pri svojem stavu. I tražit će ponovno istu odluku.

Muljanje bez kazne: Ne samo da će Nosić vratiti fotelju, nego nije izgubila ni stan u Zagrebu...
Muljanje bez kazne: Ne samo da će Nosić vratiti fotelju, nego nije izgubila ni stan u Zagrebu...

- Zakon je jasan i mandat lokalnom čelniku prestaje kad se odjavi. I tu ne vrijedi pravilo o faktičnom prebivalištu. U općini su izgleda napravili proceduralnu pogrešku - tumači nam sugovornik u Ministarstvu.

Priznaju da oni zbog neusklađenosti baza ne mogu automatizmom znati je li se netko odjavio i prijavio, pa zato razrješenje ide kad to saznaju. I to je pravni apsurd jer ne može država čekati novinare ili građane da joj otkriju da netko mulja. U svakom slučaju, Petričević će opet morati napisati rješenje kojim Nosić gubi fotelju. Njoj ostaje nova žalba na sudu. Ali slučaj neće biti razriješen do novih izbora u svibnju. Ona će se moći, ako želi i ako je HDZ podrži, ponovno kandidirati na funkciju...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca