Obavijesti

News

Komentari 136

Ministarstvo zdravstva podržalo KBC Osijek da traži odštetu od djelatnika ako prenesu koronu

Ministarstvo zdravstva podržalo KBC Osijek da traži odštetu od djelatnika ako prenesu koronu

'Ministarstvo smatra da ravnateljstvo KBC Osijek dopisom pravodobno informira zaposlenike o potrebi podizanja razine pojedinačne i kolektivne zaštite od COVID-19' , stoji u zaključku Beroševog ministarstva

VIDEO

Kako smo prvi pisali krajem srpnja, KBC Zagreb je prva bolnica u Hrvatskoj koja je dobila odštetni zahtjev, ne još i tužbu, kojim obitelj preminule pacijentice od COVID-19 od bolnice traži odštetu.

Tvrde da se koronom zarazla baš kod njih, na liječenju od neke druge bolesti. Bolnica se od takvih prozivki ogradila, i tvrdi da su poduzeli sve mjere zaštite, no njihov je slučaj ponukao KBC Osijek da se obrati svojim zaposlenicima i upozori ih da će i oni, ako se ne cijepe, snositi odgovornost ako bolnica dobije takvu tužbu, i ustanovi se da je pacijent zaražen u bolnici. 

Ministarstvo zdravstva ih, kako doznajemo, u tome podržava.

Štoviše, isti bi blagoslov mogle dobiti i druge bolnice koje se na to odluče, doznajemo neslužbeno. 

- Iz dopisa ravnateljstva KBC Osijek, te njihovog kasnijeg obrazloženja dopisa koji su objavili neki od medija, Ministarstvo zdravstva ističe da je iz dopisa razvidno da ravnateljstvo KBC Osijek prenosi informaciju svim svojim zaposlenicima o postojanju građanskih tužbi osoba koje navode da su članovi njihovih obitelji zaraženi COVID-19 tijekom boravka na bolničkom liječenju (slučaj KBC Zagreb) te da za to smatraju odgovornom bolničku ustanovu, odnosno zaposlenike ustanove kao izvor, odnosno prijenosnike zaraze. Na tragu te činjenice KBC Osijek ističe da je dostupnost besplatnog cijepljenja protiv COVID-19 svim zaposlenicima te bolničke ustanove kao učinkovite mjere zaštite od zaraze i prijenosa zaraze na druge osobe valjani korak u poduzimanju svih dostupnih mjera zaštite pacijenata od moguće zaraze tijekom boravka u bolnici, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva za 24sata. Postojanje sudskih tužbi s visokim odštetnim zahtjevima, koje se temelje na argumentaciji da bolnička ustanova, odnosno njeni zaposlenici nisu poduzeli sve raspoložive mjere zaštite pacijenata od zaraze koja ima bitnog utjecaja na zdravlje pacijenata, uključujući i smrtni ishod, potaknuli su ravnateljstvo KBC Osijek da podsjeti zaposlenike da pravodobno cijepljenje u sadašnjim okolnostima predstavlja poduzimanje sve raspoložive zaštite od zaraze i prijenosa zaraze na pacijente, uključujući i pridržavanje svih drugih propisanih epidemioloških mjera, kaže Ministarstvo.

- Stoga smatramo da ravnateljstvo KBC Osijek u sklopu svojih nadležnosti i odgovornosti za kvalitetno upravljanje radom bolnice tim dopisom pravodobno i valjano informira zaposlenike o potrebi podizanja razine pojedinačne i kolektivne zaštite od COVID-19, te u skladu s time i povećanja sigurnosti pacijenata koji se liječe ili će se liječiti u toj bolničkoj ustanovi, zaključuju. 

Kako stoji u dopisu KBC-a Osijek zaposlenicima, koji je objavio Dnevnik.hr, i za koji su dobili potvrdu autentičnosti, 27. prosinca 2020. je KBC počeo s prvim cijepljenjem zdravstvenih djelatnika.

Ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi Covidom-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek bile na raspolaganju.

U slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz Covid-19, da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, odlučit će sud, kaže bolnica. U slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje, navodi ravnateljstvo KBC-a Osijek u svom dopisu.

Dužnost im je bila, rekli su, upozoriti svoje djelatnike na mogućnost tužbi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...