Obavijesti

News

Komentari 12

Ministri krenuli u rezanje troškova i uštedu zbog korone

Ministri krenuli u rezanje troškova i uštedu zbog korone
1

Ministri su krenuli svatko u svojem resoru raditi analize gdje i na čemu mogu srezati troškove i uštedjeti novac, kako bi se usmjerio na borbu protiv epidemije koja nas je,zajedno sa cijelim svijetom, zadesila

VIDEO

Zbog novonastale teške i neizvjesne situacije zbog epidemije korona virusa i naredbe premijera o štednji, ministri u svojim resorima analiziraju gdje i kako srezati troškove.

- Mi smo prije deset dana izdvojili negdje oko 30 milijuna kuna iz našeg proračuna Ministarstvu financija. Spremni smo i dalje, u skladu s potrebama koje budu - istaknuo je u četvrtak uoči sjednice Vlade ministar branitelja Tomo Medved.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Ministarstvo obrane do daljnjega odgađa proces nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, čime će se solidarizirati i štedjeti u vrijeme krize zbog koronavirusa. Odgađa se i međunarodni aeromiting, koji se trebao održati na Dan državnosti, 30. svibnja u Zadru. Osim toga, naglasio je, u resoru ima još puno prostora za uštede.

- Radimo analize, moramo biti odgovorni, a Hrvatska vojska vodit će računa o solidarnosti, situaciji, ali i o svojoj spremnosti. Sve ono što nije ključno i bitno, odgodit ćemo - istaknuo je. 

Ministrica demografije Vesna Bedeković poručila je kako se u njezinu ministarstvu intenzivno radi na rezanju svih redovitih troškova i budućih investicija.

- Sredstva usmjeravamo na socijalne naknade u sustavu socijalne skrbi jer u fokusu imamo građane koji su najpotrebitiji - istaknula je.

Na pitanje što se konkretno reže u njezinu resoru, Bedeković je istaknula da sve ono što je bilo u planu za ovu godinu te da će do ponedjeljka imati konkretne podatke o mogućim uštedama.

- Socijalne naknade ostaju i dalje neupitne, a o konkretnom iznosu moći će se govoriti kada se napravi analiza - istaknula je.  

Svi oni projekti i izdaci koji su bili vezani za limite državnog proračuna odgađaju se i u Ministarstvu gospodarstva.

- Svi oni troškovi koji su bili vezani za nabavu informatičke opreme, za razne druge aktivnosti, osim za sanaciju zgrade koja je pretrpjela oštećenja u potresu, bit će anulirani. Pričekat će bolja vremena. Od limita državnog proračuna ukupnog iznosa 202 milijuna kuna, mi ćemo uštedjeti gotovo 39 milijuna. O dodatnim uštedama pričekat ćemo odluku Vlade o namjeri da se javni sektor, kao i privatni, odrekne jednog dijela materijalnig primanja - rekao je ministar Darko Horvat dodavši kako će namjera da se javni sektor odrekne primanja, kao i privatni, biti pokrenuta

Ministar državne imovine Mario Banožić naveo je da se u njegovom ministarstvu konkretno radi o uštedi od 3,5 milijuna kuna. 

- Sve, sve, sve što nije nužno se zaustavlja - rekao je. 

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar istaknuo je kako se još u ministarstvu rade analize i sve ono što nije pokrenuto, niti neće biti u javnoj nabavi. 

Ministar zaštite okoliša, Tomislav Ćorić, istaknuo je kako je i njegovo ministarstvo već krenulo u revidiranje proračuna.

- Sve ono što nije povezano uz esencijalno funkcioniranje ministarstva stavili smo na stol. Ima čitav niz, od intelektualnih usluga, nabave, sufinanciranje projekata, koji možda u ovom trenutku nisu prioritet. Mi smo u prvoj fazi spustili limit na 65 milijuna kuna, odnosno stegnuli remen unutar limita. Svi oni projekti koji pretpostavljaju investiciju aktivnost, prije svega građevinskog sektora, trebaju ostati prioritet - istaknuo je.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.