Obavijesti

News

Komentari 66

Ministrica uprave voli nositi visoke štikle, ali mrzi sport

Ministrica uprave voli nositi visoke štikle, ali mrzi sport

Tijekom karijere Dubravka Jurlina Alibegović surađivala je sa svim političkim opcijama i svi o njoj imaju samo riječi hvale. U slobodno vrijeme opušta se uz 'Čovječe ne ljuti se'

VIDEO

Nova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović definitivno je samozatajna žena. O sebi ne voli govoriti, a kolege iz MOST-a opisuju je kao snažnu, odlučnu i radišnu.

U politiku je ušla s pojavom MOST-a na našoj političkoj sceni, ali s radom vlade ima itekako iskustva. Naime, dvije je godine bila zamjenica ministra znanosti i tehnologije u vladi Ivice Račana. Također, bila je angažirana i u Milanovićevoj vladi, ne možda direktno, ali činjenica je da u to vrijeme bila članica Nacionalnog povjerenstva za provođenje decentralizacije i reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave Vlade Republike Hrvatske, članica Vijeća za praćenje stanja u poljoprivredno prerađivačkom sektoru prehrambene industrije, članica Povjerenstva Vlade RH za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva te članica Savjeta za financiranje znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja.

Prepoznala ju je Kolinda

Njene kvalitete očito je prepoznala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jer je Dubravka Jurlina Alibegović od 2015. članica Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice.

- Njeno iskustvo, rad, znanje i izuzetnu stručnost svi cijene. I lijevi i desni - kratko je objasnio jedan njen kolega.

Ekonomija je ministricu uprave, rođenu Zagrepčanku koja je na tom mjestu zamijenila SDP-ova Bračanina Arsena Bauka, obilježila od mladih dana. U njenom životopisu nema lutanja, pa čak ni u mladosti. Završila je srednju ekonomsku školu u Zagrebu, a potom je upisala Ekonomski fakultet na kojem je diplomirala 1986. godine. Danas 52-godišnjakinja može se pohvaliti i s doktoratom s istog fakulteta na temu ‘Financiranje regionalnog razvitka’. Odmah nakon diplome zaposlila se na Ekonomskom institutu, Zagreb kao asistentica. Od 1997. na Institutu, uz istraživački posao, ima i funkciju voditeljice Odjela za javne financije i financijski sustav. Institut napušta, ali samo na dvije godine kada postaje zamjenica Račanova ministra znanosti i tehnologije, a nakon toga vraća se svom pozivu - istraživačkom radu u polju ekonomije. Tada postaje pomoćnica ravnatelja, ali na toj se poziciji zadržava relativno kratko jer već 2004. biva voditeljicom Odjela za ekonomiku javnog sektora i to sve do 2011.

Ekonomski institut daje zvijezde

Nakon toga preuzela je posao voditeljice Odjela za regionalnu ekonomiku, održivost i razvojno upravljanje koji je obavljala do 2013. Njeno znanje i rad te godine definitivno bivaju nagrađeni jer postaje ravnateljicom Ekonomskog instituta, Zagreb, istog onog kojem je zapravo posvetila gotovo cijelu istraživačku karijeru.

- Ekonomski institut, Zagreb očito daje odlične kadrove u politici. Spomenimo dva guvernera Hrvatske narodne banke i više ministara u hrvatskoj Vladi. Pogledajte samo što je Švaljek napravila u godinu dana kad je bila obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba, a isto tako će i Jurilna. To su žene zmajevi - rekao je naš sugovornik koji dobro poznaje obje.

Sugovornici ističu da atraktivna ministrica uprave voli subotnja prijepodneva provoditi u gradu na kavici s prijateljicama, obaveznom posjetu tržnici na Dolcu i kupovini kod istih kumica već dugi niz godina. Nije prevelika ljubiteljica sportskog života, ali, na čuđenje svih, ne smeta je šetnja u štiklama, puno pješači, voli filmove, opušta se čitajući trilere i igrajući “Čovječe ne ljuti se” sa svojom trojicom muških članova obitelji. Voli putovanja i čar upoznavanja novih sredina. Čuli smo da je više ‘ljetni’ tip pa su njene omiljene destinacije povezane s morem.

Što se tiče, područja interesa Dubravke Jurline Alibegović to su lokalne javne financije, fiskalni odnosi među razinama vlasti, lokalni i regionalni razvoj, fiskalna decentralizacija i financiranje znanosti i obrazovanja. Ministrica uprave radila je na nizu istraživanja o lokalnoj samoupravi na osnovi kojih je zaključila da postojeća teritorijalna organizacija nije optimalna te se zalagala za sustav samouprave koji će građanima osigurati kvalitetniji život u lokalnoj sredini uz prihvatljive troškove, a poduzetnicima stvoriti bolje uvjete poslovanja.

Želi reducirati javnu upravu

U svojim je istraživanjima ukazivala na postojanje velikog broja općina, gradova i županija te se zalagala za uspostavu manjeg broja lokalnih jedinica kako bi se povećala njihova efikasnost i ostvarili ciljevi regionalnog razvoja. Stoga je velika zagovornica stvaranja optimalne teritorijalne organizacije države. U svojim istraživanjima predlagala je uspostavljanje manjeg broja snažnih regionalnih jedinica, odnosno regija, čija bi zadaća trebala biti financiranje administrativnih funkcija i financiranje dijela javnih poslova koje su do sada objavljivali uredi državne uprave u županiji, s time da se aktivnosti usmjere na poticanje i koordiniranje lokalnog i regionalnog razvoja, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, financiranje sekundarne zdravstvene zaštite i slično. Postojeći broj županija time bi se trebao svesti na maksimalno trećinu.

Predavala je ministrima

Studija “Istraživačke podloge za raspravu o prijedlozima mjera za funkcijsku, fiskalnu i administrativnu reformu i ostvarivanje ciljeva decentralizacije u Republici Hrvatskoj: Analiza izvršenja lokalnih proračuna i ciljevi decentralizacije”, izrađena je još 2013. godine, ali je Milanovićeva Vlada odustala od bilo kakve reforme sustava lokalne samouprave. Dubravka Jurlina Alibegović i dalje je velika zagovornica te ideje i vjeruje da će je ostvariti u svom mandatu.

Malo je poznato da je u svojoj karijeri bila i profesorica na poslijediplomskom studiju nekolicini političara, a danas je s jednim od njih i kolegica u Vladi. Ministrica se znanstveno usavršavala u SAD, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Sloveniji, a tečno govori engleski jezik. O svom šefu Tihomiru Oreškoviću ima samo riječi hvale.

- On je stručnjak s bogatim iskustvom i sigurna sam da će uspješno obaviti svoj posao. Što se tiče njegovog odabira mene kao ministrice uprave, vjerujem da je presudna bila moja znanstveno-istraživačka karijera i stručnost po tom pitanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u