Obavijesti

News

Komentari 41

Minute straha prije katastrofe: 'Strojovođa je shvatio da je vlak izvan kontrole i uzeo mobitel...'

Minute straha prije katastrofe: 'Strojovođa je shvatio da je vlak izvan kontrole i uzeo mobitel...'
14

Šteta je golema, ali nitko nije stradao. Mjerit će se u milijunima eura. U nesreći je oštećen velik dio željezničke pruge te sustav električnog napajanja

VIDEO

Prava drama odvijala se u ponedjeljak ujutro malo prije 9 sati na željeznici između kolodvora Meja i Škrljevo u blizini Rijeke. Teretni vlak 81218 s čak 19 vagona prepunih kukuruza sudario se s TMD-om, vozilom za održavanje pruga HŽ Infrastrukture. Prema prvim informacijama, teretnjak nije stao u kolodvoru Meja, kako je bilo predviđeno, nego je projurio kroz njega te u punoj brzini doslovno letio prema TMD-u koji mu je vozio ususret.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Sudar vlakova u Rijeci: Strojovođe i prometnici spriječili veću tragediju 01:05

Predsjednik Sindikata prometnika vlakova RH, Mario Grbešić, opisao je šokantne i napete trenutke u kojima je pukom srećom i brzom intervencijom pribranih djelatnika željeznice spriječena još veća tragedija.

- To se sve zbivalo u samo nekoliko sekundi, možda koju minutu. Nakon što teretni vlak nije stao u Meji, tamošnja prometnica vlakova odmah je kontaktirala kolege u Škrljevu, odakle je dolazilo TMD vozilo. Oni su, da bi zaustavili jureći vlak, prvo morali tražiti dopuštenje za isključivanje napona, a onda u toj brzini, ponavljam, u maksimalno nekoliko minuta, uspjeli su obavijestiti strojovođu TMD-a da mu ususret dolazi teretnjak te da doslovno iskače i spašava živu glavu - prepričava nam dramatično jutro Mario Grbešić, predsjednik Sindikata prometnika vlakova RH.

Dok smo razgovarali, još nije imao službenih informacija, no kako nam je rekao, teretni vlak navodno je imao problema s kočnicama. Grbešić pretpostavlja da je vozač TMD-a vjerojatno zaustavio motorno vozilo i doslovno iskočio kako bi se spasio. Samo nekoliko sekundi nakon toga u vozilo je punom silinom udario teretnjak. Prizori na mjestu nesreće bili su stravični. Slupani, potrgani i razbijeni vagoni te ostali dijelovi vlaka, gotovo prerezano TMD vozilo te mnogobrojni dijelovi teretnjaka i drugog vozila bili su rasuti duž pruge i posvuda uokolo.

- Nakon udara teretni je vlak nastavio gurati to vozilo, a naposljetku su oba djelomično iskočila iz tračnica - kaže Grbešić te dodaje da je šteta golema.

- Mjerit će se u milijunima eura, no najvažnije je da nema žrtava - ističe naš sugovornik.

Osim teretnjaka, kojem se od siline udara žito koje je prevozilo rasulo na sve strane, oštećen je velik dio željezničke pruge te sustav električnog napajanja.

- U ponedjeljak 11. prosinca, u 8.49 sati između kolodvora Meja i Škrljevo došlo je do sudara teretnog vlaka prijevoznika Rail Cargo Carrier - Croatia (RCC) i pružnog vozila TMD HŽ Infrastrukture. Ozlijeđenih osoba nema - izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Nakon nesreće promet između dvaju kolodvora bio je u prekidu, a putnike su na relaciji Rijeka – Plase prevozili autobusi. Direktor RCC-a Milan Brkić rekao je:

- Sve će se analizirati retroaktivno kako bi se otkrio točan uzrok nesreće. Naš strojovođa bio je priseban te je, svjestan da nema kontrolu nad vlakom, preko mobitela javio da se nekontrolirano kreće od Meje. Pritom je udario u motornu drezinu koja je išla prema Mejama - kazao je Brkić ističući kako je strojovođa koji je vozio vlak jedan od njihovih uvjerljivo najboljih mladih strojovođa. Na navedenoj je pruzi često vozio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb