Obavijesti

News

Komentari 18

'Zadarska luka Gaženica nema pročistač za otpadne vode'

'Zadarska luka Gaženica nema pročistač za otpadne vode'
1

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj izjavio je u utorak kako je zadarska luka Gaženica predana u ruke turskom vlasniku te će ona bez pročistača za otpadne vode onečistiti more

VIDEO

Miro Bulj je to, kako je priopćio Most, izjavio na konferenciji za novinare u Zadru, na kojoj su bili i Mostovi županijski vijećnik Zadarske županije Ivan Matić te gradski vijećnik Mladen Malta.

Naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka, u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.

„Ovo je važan projekat, jer Zadar kao centar Jadrana zaslužuje ovakvu luku, ali ne i ovakvo ponašanje gdje je investicija od 1,5 milijarde kuna predana doslovno "džabe" u ruke stranom turskom vlasniku, a nema ni pročistač za otpadne vode iz brodova i kruzera koji ovdje dolaze nego oni onečišćuju more i puštaju svoje fekalije u naše more. 

Velike gužve u trajektnoj luci Gaženica

To znači, ocijenio je, da će se u idućih 20-tak godina, dokad će imati koncesiju, naše more zagaditi, Turci će zaraditi novac, a država i narod neće imati ništa. 

Nezamislivo je da nitko ne odgovara za ovo. Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici. 

Luka Gaženica finalist izbora za najbolju svjetsku luku
Luka Gaženica finalist izbora za najbolju svjetsku luku

Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području, upitao je i dodao kako je ovo antituristički projekat i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. 

Velike gužve u trajektnoj luci Gaženica

Smatra kako smo postali odlagalište tuđih otpada, što je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi na način kako se rješava u normalnim civiliziranim državama, rekao je i dodao kako je Most već ranije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje nadzire more i da se naš nadzor prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. 

Priznanje struke: Putnička luka Gaženica postala 'Luka godine'
Priznanje struke: Putnička luka Gaženica postala 'Luka godine'

Naglasio je kako je od projekta koji je bio važan za razvoj Zadarske županije na kraju učinjena šteta Hrvatskoj i okolišu te Jadranu i ljudima na ovom prostoru. Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4 tisuće novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci.“ – rekao je Miro Bulj.

Ivan Matić smatra kako je razvoj luke neminovan, te da će tu dolaziti sve više brodova pa će tako biti i sve više ispuštanja fekalija u naše more. „Izgradnja pročistača je nužna i bitno je da se to što prije napravi jer ako se ova luka bude razvijala onako kako je obećano, onda bi izgradnja pročistača trebala biti prioritet.“

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.