Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Miroslav Maškarin ni nakon 11 godina nema konačnu presudu

Miroslavu Maškarinu (31), Rabljanin kojem je 2006. na operativnom zahvatu uklanjanja upaljenog crvuljka amputirana lijeva potkoljenica, nakon više od 11 godina nema konačnu presudu

Goran Kovacic/Pixsell
Foto: Goran Kovacic/Pixsell
25 komentara

Miroslav Maškarin je dobio 5.994.759 kuna,od čega je 2.450.000 za neimovinsku, a 3.544.759 kuna za imovinsku štetu. Presuđena je naknada za neimovinsku štetu od 1.380.000 kuna, odnosno 3,1 milijun s kamatama, imovinska je šteta vraćena na ponovno utvrđivanje, prenosi Novi list.

Predsjednica Vijeća Županijskog suda, Filka Pejković i sutkinja  Dubravke Srečec Fletko djelomično su odbile, a djelomično prihvatile odluke prvostupanjske presude, koju je potkraj 2015. godine izrekla sutkinja Katarina Bajčić Ivančević.

Maškarin je tada tražio preko 13 milijuna kuna, a dobio 5.994.759 kuna, od čega 2.450.000 za neimovinsku štetu, a 3.544.759 kuna za imovinsku štetu. Imovinska je šteta vraćena na ponovno utvrđivanje, dakle ponovno će se angažirati vještaci te će se ponovno utvrđivati izgubljena zarada od pretpostavljenog umirovljena.

Također će se utvrđivati prilagodba osobnog automobila, naknada za ortopedska pomagala izvan obveznog osiguranja to jest elektronska noga.

- Žao mi je što smo odbijeni za nabavku invalidskih kolica s obrazloženjem da su mu ova dostatna. Poništena je i prvostupanjska odluka za troškove pomagala koja bi Maškarin trebao kupovati na razini budućih mjeseci i godina života. I ako bude kupovao novi automobil, razliku će morati sudski potraživati. Kad mu je bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac posebnom ministarskom odlukom dodijelio sredstva u iznosu trideset tisuća kuna, to je značilo da su sredstva nepovratna, a sada se županijskom presudom traži povrat i tih sredstava, rekla je odvjetnica Ingrid Barić, koja radi kao Maškarinova odvjetnica od početka slučaja.

Županijski je sud, po osnovi neimovinske štete, presudio kako Maškarin mora isplatiti 1.380.000 kuna te pripadajuća zakonska zatezna kamata, dakle iznos je veći za više od milijun kuna. U sudskom obrazloženju piše kako je Maškarinu umjesto 2.450.000 kuna dosuđeno 1.380.000, zbog pretrpljenih bolova, straha, duševne boli te zbog smanjenja životne aktivnosti i naruženja.

- Ovaj sud smatra da Miroslavu Maškarinu pripada primjerena novčana naknada po kriteriju pretrpljenih fizičkih bolova u iznosu 70 tisuća kuna, po kriteriju pretrpljenog straha u iznosu od 100.000 kuna, po kriteriju duševnih boli zbog smanjenja životne aktivnosti u iznosu od 1.150.000 kuna te po kriteriju naruženosti u iznosu od 60.000 kuna. Na taj iznos pripada i zakonska kamata.

Možda vas zanima i ovo:
Message