News

Komentari 55

Mirovine su i dalje najveći problem državnih financija

Mirovine su i dalje najveći problem državnih financija

U državnom proračunu trenutačno je manjak od čak 6,9 milijardi kuna. Najveći problem su rashodi za mirovine ljudi jer opterećuju državne financije...

Prihodi državnog proračuna manji su za 506 milijuna kuna nego u istom razdoblju prošle godine. Rashodi su 1,8 milijardi kuna, doznaje se iz Ministarstva financija. U državnom proračunu trenutačno je manjak od 6,9 milijardi kuna. Najveći problem predstavljaju rashodi za mirovine koji su oko 7 milijardi kuna zbog nedostatnih doprinosa. Dug javnih poduzeća je smanjen dok neplaćeni računi u gospodarstvu iznose 24 milijarde kuna. Od PDV-a je u pet mjeseci prikupljeno 14,3 milijardi kuna što je 2,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Bilježi se pad kod poreza na dohodak. Od doprinosa je u pet mjeseci prikupljeno 805 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme prošle godine. Rashodi za mirovine su viši za 435 milijuna kuna, rodiljne naknade za 86,2 milijuna kuna dok su naknade za nezaposlene više za 215,8 milijuna.
- Na rast proračunskih rashoda u prvih pet mjeseci najviše je utjecao rast rashoda za mirovine - navode u Ministarstvu financija. Za mirovine je u pet mjeseci izdvojeno 14,6 milijardi kuna. Od doprinosa je naplaćeno 7,8 milijardi dok je iz proračuna dodatno osigurano 6,8 milijardi kuna.
- To je strukturni problem koji opterećuje državne financije - kažu u Ministarstvu. Uskoro se treba osigurati posebna radna skupina koja će se baviti pitanjima vezanim za mirovinski sustav te pitanjima prijevremenog umirovljenja.

Najčitaniji članci