Obavijesti

News

Komentari 5

Mirovnjaci UN-a siluju žene na misijama, naprave djecu i pobjegnu: 'Kao da nismo ljudi'

Mirovnjaci UN-a siluju žene na misijama, naprave djecu i pobjegnu: 'Kao da nismo ljudi'

U lipnju ove godine 60 tanzanijskih mirovnjaka poslano je kući iz Srednjoafričke Republike zbog optužbi za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje u koje su uključene četiri žrtve, među kojima je i dvoje djece

VIDEO

Pauline Philippe je jedna od brojnih žena koje odgajaju djecu čiji su očevi mirovnjaci i osoblje iz UN-a.  Od 2010. do veljače ove godine, UN je zabilježio 463 zahtjeva za utvrđivanje očinstva protiv svog osoblja, od kojih je 55 potvrđeno. U 298 slučajeva radnja ostaje "na čekanju". To su samo oni koji su se javili.

I u lipnju ove godine, 60 mirotvoraca iz Tanzanije bila je primorana napustiti Centralnu Afričku Republiku zbog sve većih optužbi za seksualno napastovanje lokalnih žena. Među žrtvama su bile i dvije maloljetne djevojčice.

Trenutni tajnik UN-a - Antonio Guterres, obećao je "uvesti reda", a 2017. godine je objavio veliku strategiju fokusiranu na rješavanje ovog problema.

- Napravljen je mali, ali nedovoljan pomak. Ovaj problem, nažalost, nije specifičan samo za Haiti - upozorila je aktivistica za prava žrtava koju je imenovao sam Guterres, Jane Connors.

- Svakako ne mogu sama organizirati novac, ali ne želim da mi itko govori kako to učiniti. Nije postojala besprijekorna struktura. Ako nemate predvidljiv protok, osjećat ćete se vrlo uzrujano kazala je Connors.

VIDEO Novi gol Ante Budimira za Osasunu. Pogledajte penal
VIDEO Novi gol Ante Budimira za Osasunu. Pogledajte penal

Philippe i šest drugih majki kažu da je potpora bila slaba i uvjetovana. Njihovi zahtjevi za pravdom, alimentacija za djecu od očeva na koju bi mogli imati pravo prema haićanskom zakonu, pa čak i odšteta kao žrtve, nisu urodili gotovo ničim.

Otac djece je zamolio Philippe da umjesto njega kupuje namirnice na lokalnoj tržnici. Na kraju ju je, kaže, zamolio da dođe kod njega kući. Danas se Philippe bori da definira njihov odnos koji je trajao nekoliko godina. 

- Ne bih mogla reći da se volimo - rekla je. Ali godinu dana nakon što je otišao, Philippe je odlučila da bi UN trebao znati što se dogodilo.

Tijekom proteklih šest godina, Philippe je primala male isplate koje je odobrio UN, a svaka je dolazila, kako kaže, u nepredvidivo vrijeme, ali su iznosi bili dovoljni da pokriju školarine za godinu, koje iznose oko 500 dolara po djetetu. Ona, kao i još neke žene, kažu da za ovu školsku godinu, koja je već počela, nisu dobili ništa.

- Tretiraju nas kao da nismo ljudi - rekla je jedna od žena.

Sočna pileća prsa s limunom, maslacem i začinskim biljem
Sočna pileća prsa s limunom, maslacem i začinskim biljem

- Zamislite da vas je netko silovao i onda predstavnik poslodavca te osobe dođe razgovarati s vama i kaže nešto poput: 'Oh, znaš, kotači pravde se sporo okreću, ali želiš li šivaći stroj? - rekla je bivša djelatnica UN-a Paula Donovan, koja sada vodi nadzornu skupinu koja se zalaže za promjenu načina na koji UN postupa s optužbama za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje.

Prema politici UN-a, nema izravne isplate žrtvama", rekla je programska službenica fonda Yasna Uberoi. Sienna Merope-Synge, odvjetnica sa sjedištem u New Yorku koja je radila na nekoliko bezuspješnih pokušaja Haićanki da dobiju alimentaciju za djecu od osoblja UN-a, rekla je za CNN da se pomoć usmjerena tim ženama "ne bi trebala smatrati zamjenom za zakonska prava".

Prema pravilima UN-a, samo su pojedinačni počinitelji odgovorni za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje - ne UN. No pravila UN-a također kažu da su mirovnjaci u većini slučajeva odgovorni samo prema zakonima svojih zemalja, što znači da ih lokalne vlasti ne mogu istraživati ​​i tužbe za alimentaciju se čine gotovo nezamislivom transnacionalnom borbom.

U lipnju ove godine 60 tanzanijskih mirovnjaka poslano je kući iz Srednjoafričke Republike zbog optužbi za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje u koje su uključene četiri žrtve, među kojima je i dvoje djece.

Imaju pravo i na odštetu iz fonda kojeg je za tu namjenu osnovao tajnik Guterres, a koja prema godišnjem izvješću iz 2022., na računu ima više od 4,8 milijuna dolara. Nude im prekvalifikacije, stipendije i materijal za pokretanje vlastitog biznisa, no to nije dosta. Upozoravaju na to i aktivisti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu