Obavijesti

News

Komentari 113

Misija na Balkanu: Putinov terijer obožava viski, Plenković izašao iz izolacije zbog njega

Misija na Balkanu: Putinov terijer obožava viski, Plenković izašao iz izolacije zbog njega

Gospodin Ne: Sergej Lavrov u Zagreb je stigao iz BiH, gdje je naglasio kako “Dayton nema alternativu”. Karijeru je započeo na Šri Lanki gdje je naučio jezik te zemlje. Radio je u UN-u i proveo 15 godina u New Yorku

VIDEO

Stihovi su danas tekli Zrinjevcem. Zbog Sergeja Lavrova. Otkrio je to hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman ushićen nakon susreta s ruskim kolegom.

- Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju, koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo ovdje počeli tako što sam čitao jednu knjigu pjesama i otkrio toplu poetsku dušu Sergeja. Čitao sam rusku poeziju koju je pisao Sergej Lavrov - rekao je Grlić Radman nakon sastanka.

POGLEDAJTE VIDEO

Manje ushićeni Lavrov naglasio je kako Rusija ima dobre odnose s Hrvatskom, unatoč tome što “EU nije spremna za baš normalne odnose s našom zemljom”. U fokusu njihova razgovora bio je Daytonski sporazum i položaj Hrvata u BiH. O tim temama Lavrov je razgovarao i s premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Zoranom Milanovićem.

- Mi smo apsolutno suglasni ovdje s hrvatskom stranom da svaki narod i BiH trebaju izabrati svoje predstavnike - rekao je Lavrov na Zrinjevcu.

U Zagreb je stigao iz BiH, gdje je naglasio kako “Dayton nema alternativu”. Ta izjava ruskog ministra vanjskih poslova upućuje na to da bi se Amerika i Rusija ponovno mogle gledati iz starih, dobro poznatih rovova, a kompromis se ovdje ni ne nazire, jer promjene izbornog zakona nema bez zadiranja u dejtonska načela.

Libya Conference

Iskusan i energičan

Većina analitičara, povrh toga, predviđa razdoblje pojačane konfrontacije dviju moćnih država. Vladimir Putin već je primijetio “oštru antirusku retoriku” novog američkog predsjednika. Uoči izbora, Joe Biden je Rusiju okarakterizirao kao “protivnika” i državu koja predstavlja “najveću prijetnju” američkoj sigurnosti, a odmjeravanje snaga zbivat će se u trećim državama i, dakako, na diplomatskom polju. A na njemu će i dalje važnu ulogu imati visoki (188 cm) i iskusni (70 godina) veteran Lavrov, koji je na zapadu odavno stekao nadimak “Gospodin Ne”, jer se na međunarodnim forumima, gdje je vanjska politika Rusije češće napadana nago hvaljena - postavlja vrlo čvrsto, poput svojeg sovjetskog prethodnika, dugovječnog Andreja Gromika, koji je isti nadimak zaradio u hladnom ratu. Rex Tillerson 2017. kao američki državni tajnik je zaključio: “Ne možete odigrati tango s Lavrovom, jer on ne smije plesati”.

Lavrova kod ambasade dočekali Bandić i bivša predsjednica
Lavrova kod ambasade dočekali Bandić i bivša predsjednica

“Iskusni, a ipak energični diplomat utjelovljuje prkosnu poziciju Rusije, on je geopolitički mišić koji djeluje u Vijeću sigurnosti UN-a”, piše francuski list France24 opisujući kako njegovo lice ponekad poprima “prijeteći izraz”, posebno kad je riječ o ruskom odnosu prema Siriji, Ukrajini, Krimu i drugim žarištima gdje je Rusija upetljana do grla. U Sarajevu nije bilo prijetećeg izraza, ali središnju vladu njegove rečenice sigurno nisu učinile sretnima, jer bez suglasnosti Rusije nije moguća promjena Daytona. Ruska vanjska politika je minsko polje, tu se uvijek događa nešto kao u filmovima o Jamesu Bondu.

Nezaustavljivi rast

Neki kontroverzni Rusi navodno znaju popiti čaj s novičokom, drugi popiju metak pa se ubojica nikad ne nađe, a Kremlj uvijek spada u “usual suspects”, uobičajene sumnjivce na koje zapad prvo pomisli. Onda Lavrov objašnjava da to nije tako. Tu su i vojne i paravojne intervencije po ruskoj interesnoj sferi. Rusija se, izračunao je Henry Kissinger, zadnjih nekoliko stoljeća godišnje povećavala za po 50.000 četvornih kilometara (narasla bi za jednu Hrvatsku, jednostavnije rečeno), a taj rast najčešće nije oduševljavao ni susjede ni ostatak svijeta, koji ga nije mogao zaustaviti.

Rusija je anektirala Krim, vojno je nazočna u Siriji održavajući na vlasti Asada, prozivana je zbog politike prema Donjecku i Donbasu u Ukrajini, izložena je višegodišnjim sankcijama. Ukratko, položaj ministra vanjskih poslova Rusije lakše bi bilo opisati metaforom “optuženičke klupe” nego udobne “fotelje”, no Lavrov se tu sigurno drži održavajući visoku razinu suverenosti.

Tvrdi je domoljub

“Nikad nećemo udovoljiti ultimatumima, ne možete razgovarati s Ruskom Federacijom koristeći takav jezik”, rekao je 2018. govoreći o optužbama zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Britaniji. Tu rečenicu mogao je ponoviti u svim nabrojenim slučajevima. Diplomatsku karijeru započeo je na Šri Lanki, a o njegovoj radnoj etici dosta govori činjenica da je prije odlaska u tu zemlju naučio jezik te zemlje, sinhaleze. Nakon Šri Lanke, koja više djeluje kao kazna nego kao nagrada, dospio je u New York, gdje je proveo punih 15 godina radeći u sjedištu UN-a.

Njegova kći studirala je na Sveučilištu Columbia pa se može reći da se Lavrovi na Zapadu osjećaju kao doma, što Sergeja, dakako, ne sprečava u demonstraciji tvrdog domoljublja kad je Rusija u pitanju. “Wrong or wright, my country”, to pravilo bezuvjetno poštuje, iako je spreman na kontroverzne poteze - tako gdje se ne tuku s državnim interesima. “Dugogodišnji strastveni pušač podnio je peticiju protiv zabrane pušenja u zgradama Ujedinjenih nacija, uživa u škotskom viskiju i nije imun na ironiju, što ga izdvaja od bezbojne mase aparatčika, kakvi su mnogi članovi kabineta i bivši službenici sigurnosne službe iz unutarnjeg kruga Vladimira Putina”, piše francuski list.

'Otkrio sam jednu toplu dušu, Sergeja. Čitao sam na ruskom knjigu poezije koju je napisao'
'Otkrio sam jednu toplu dušu, Sergeja. Čitao sam na ruskom knjigu poezije koju je napisao'

Psihologija pregovora

Upitan što je potrebno dobrom diplomatu, Lavrov je rekao da su ključne osobine “erudicija” i dobro poznavanje povijesti. Dodao je kako je važno biti predan “domovini” i razumjeti psihologiju pregovarača s druge strane stola. Rusija će se pokazati najtvrđim zagovornikom statusa quo u Bosni i nema sumnje da će “Gospodin Njet” na američke ideje promjene dejtonskog ustroja BiH reći svoju omiljenu riječ - ne. Neovisno o tome, rusko hrvatski odnosi su u uzlaznoj liniji. U intervjuu za Express, bivši ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov pohvalio je napredak u međudržavnim odnosima.

- U zadnje četiri godine dinamika rusko-hrvatskih odnosa popravila se u svakom smislu. Rusko-hrvatska trgovinska suradnja će, nadam se, ove godine biti veća od dvije milijarde eura. Uspostavljeni su i vrlo dobri kontakti između parlamenta i osam ministarstava Hrvatske i Rusije. Zadovoljan sam dinamikom i perspektivama - rekao je Azimov.

Lavrov će u Zagrebu otkriti kako on vidi te perspektive, no teško je povjerovati da će razgovarati o trgovini, barem o onoj klasičnoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.