News

Komentari 63

'Otkrio sam jednu toplu dušu, Sergeja. Čitao sam na ruskom knjigu poezije koju je napisao'

'Otkrio sam jednu toplu dušu, Sergeja. Čitao sam na ruskom knjigu poezije koju je napisao'

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u posjetu je Hrvatskoj. Prvo se sastao s Gordanom Grlićem Radmanom, a kasnije će se sastati i s premijerom Plenkovićem te predsjednikom Milanovićem

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je u posjetu Hrvatskoj. Prvo se sastao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom koji mu je poklonio posudu klesanu od bračkog kamena.

POGLEDAJTE VIDEO: Susret Grlića Radmana i Lavrova 

- Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio zadnji put prije 16 godina i šest dana. Naš susret smo počeli s jednom knjigom pjesama i otkrio sam jednu toplu dušu, poetsku, Sergeja, pa sam čitao na ruskom poeziju koju je pisao Sergej Lavrov, uz to što je diplomat, on je i pjesnik - rekao je Grlić Radman. 

- Zbog koronavirusa smo morali dva puta otkazivati naš susret, ali ipak smo se uspjeli naći prije Božića - rekao je Grlić Radman. 

- Uvjeren sam da će ovaj posjet Hrvatskoj dati dodatan poticaj razvoju hrvatsko-ruskih odnosa. Naši razgovori potvrdili su kako postoje potencijali i posvećenost s obje strane - rekao je i dodao kako su razgovarali o tome kako mogućnost za produljenje suradnje postoji u turizmu.

Lavrov je zahvalio na gostoprimstvu i rekao kako se nada da će iduće godine početi gospodarska i tehnička suradnja.

- Što se tiče biznisa, i ti se odnosi razvijaju, ja bih ovdje spomenuo Sberbank i Gasprom - rekao je Lavrov. 

- S ministricom kulture smo potpisali program suradnje u kulturi. Pričali smo i o mogućnosti otvorenja ruskog centra u Zagrebu - rekao je. 

Lavrov je istaknuo i da su pričali o situaciji na Zapadnom Balkanu, prvenstveno o situaciji u BiH. 

- Imamo iste ciljeve, prije svega poštivanje Daytonskog sporazuma - rekao je Lavrov i dodao da je bilo riječi i o kosovskom problemu i problemu srpskih općina na Kosovu.

- EU nije spremna na normalne odnose s našom zemljom, ali imamo dobar odnos s Hrvatskom - zaključio je Lavrov koji je pozvao Grlića Radmana u posjet Rusiji čim to mogućnosti budu dopuštali.

Lavrov će se u 11 sati sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem, a kasnije i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Najčitaniji članci