Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Mislili su da smo krivolovci, a mi smo čistili plaže i podmorje

Dvije umirovljenice izdaleka nisu baš najbolje vidjele što to lokalni komunalac skuplja na plaži, a što su u mrežastim vrećama upravo izronili ronioci

Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
4 komentara

- To je nešto za restoran? – pitala je jedna.

- Tako je, gospođo. To su pivske školjke – dobacio je zafrkant u prolazu, a komunalac, uz tresak ispuštajući vreće s bocama, hrđavim konzervama i sličnim čudesima u svoj kamionet, spremno je prihvatio.

- Da, da. To ćemo sad na buzaru.

Još jedna EKO akcija, ovaj put u Kostreni okupanoj listopadnim suncem, bila je čisti užitak. Premda, dok smo se probijali kroz hladnoću i gustu magluštinu Gorskog kotara, nismo mogli ni zamisliti da 120 volontera, među kojima su čak 62 ronioca, na nas čekaju po štekatima u ugođaju babljeg ljeta.

Iskusni ronilački vuk iz KPA Kostrena Josip Bilić objasnio nam je da je klubu ovo jubilarna 20. godina kako redovito organizira akcije čišćenja. 

- Prije 20 godina zaključili smo da je to ipak bilo prilično zapušteno i neuredno i zato svake godine organiziramo ekološke akcije – rekao nam je i uputio nas, ekipu 24sata, da ronioce i kopnene čistače pratimo kroz uvale Žurkovo, Markovići, Svežanj i Nova voda. 

Grupa ronilaca svih dobi i spolova u trenutku se izgubila ispod morske površine. U kopnenoj potrazi za aktivistima najprije smo naišli na našeg komunalca. Hrvao se s masivnim kolicima za supermarket i sarkastično komentirao nešto poput: "Evo, idemo sad u Plodine."

Nešto dalje zatekli smo skupinu volontera koja je u plićaku uočila hrđavi branik nekog fiće, tek koji metar dalje od grupe umirovljenika koji su se sunčali na plaži. Volonter koji se trebao izuti i otići upecati branik nije posebno žurio. A onda su aktivisti uočili i našu kameru.

- Hajde, požuri se. Bit ćeš na televiziji! Bicepsi, tricepsi i to!

- Možda se i koja ženska zalijepi! – sijevali su komentari sa svih strana.

Uto je jedan od penzića, otprije u kupaćima, na obalu već izvukao branik oblijepljen školjkama. A Kostrenjani su tog dana bili oduševljeni gurmanskim doskočicama.

- Trebalo bi to na buzaru sve skupa – rekao je jedan, što je drugog podsjetilo na anegdotu iz njegova života.

- Jednom sam bio u kampu Poljane, tu na Lošinju. Zaboravio sam da se ne smiju skidati školjke sa željeza. A nisam imao što jesti tri dana. I ja poskido evo ovolike dagnje. Ali, živ sam... da... Nikad bolje dagnje nisam jeo – ispričao je.

Branik je ipak završio u kamionetu, a ne u loncu. Isto kao i automobilske gume, boce, komadi željeza, bubanj od perilice za rublje. Osnovke Andreja i Tina nabrojale su još i opuške, jednu čarapu, jedne kupaće gaćice. Svašta se moglo naći nakon sezone kupanja, iako i Riječani i Kostrenjani tijekom sezone kupanja doista paze na to kakve plaže ostavljaju iza sebe. Ana Grbčić, nastavnica koja lokalnim osnovcima drži ekološku sekciju, objasnila nam je da je akcija čišćenja njezine učenike spasila od subotnjeg buljenja u kompjutore. Poradili su na svojoj ekološkoj svijesti, a i učinili su nešto doista korisno.

Mario Kapš iz KPA Kostrena primijetio je na kraju da se svijest građana doista mijenja nabolje.

- Čistili smo obalu u dužini od neka tri kilometra i prikupili smo dva velika kontejnera otpada. To na veliku površinu i nije tako puno. To znači da je more čisto, zadovoljavajuće je. To je rezultat akcija koje smo već poduzimali – rekao nam je.

I u ovogodišnjoj Velikoj eko akciji rad volontera i organizacija okupljenih oko 24sata logistički pomažu Konzum, Jana voda s porukom, Ledo, Tisak, Opel, Pevec, Vipnet, HP, Janaf, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te JGL.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message