Obavijesti

News

Komentari 61

Misterij u Vrbovcu: Crvene će rode nakon kiše postati zelene

Misterij u Vrbovcu: Crvene će rode nakon kiše postati zelene
3

Boja nije otrovna, a kad padne kiša počet će se ispirati. Prvo će poprimit zelenu boju, a onda će izblijediti. Zamazale su se u crvenom prahu u dvorištu radionice

VIDEO

Na  ulazu u naselje Ladina kod Vrbovca rode su savile gnijezdo. Ne bi to bilo ništa čudno budući da ih ima u cijelom kraju, no ove rode su gotovo potpuno crvene.
- Prolazili smo cestom i vidjeli tri crvene ptice kako vire iz gnijezda. Fotografirali smo ih, no nismo znali zašto su takve - kazali su nam očevici.

Postale su turistička atrakcija. Crvene rode su savile gnijezdo na vrhu silosa obrta za obradu metala Kvarc. Njegov vlasnik, Josip Kovač (63), kazao nam je da se odrasla roda prošlog vikenda zamazala u crvenom prahu koji je stajao u kanti u dvorištu radionice.

- To je praškasta biorazgradiva boja za bojenje rijeka. Koriste je hidrogeolozi kad prate tok izvora ponornica - kaže Kovač. Vjerojatno je tražila hranu za ptiće pa se zaprašila. Sva crvena odletjela je ptićima i boju automatski prenijela na njih. Sumnjive rode došli su pregledati veterinar i inspekcija zaštite okoliša. Zaključili su da su životinje u dobrom stanju. Pregledali su i prašak kojim su se obojile, koji nije otrovan. Stavili su ga i na vlastitu kožu i lako isprali vodom. Da ta boja nije opasna, potvrdili su nam i u Hrvatskom geološkom institutu.

- Mi je koristimo u malim količinama kad istražujemo izvore i tokove. Stručno se zove natrij fluorescen, nije toksičan i otapa se u vodi - rekli su u institutu. Dodali su da, kad ga jako razrijedite, daje različite intenzitete zelene boje. Taj će prašak s roda spasti kad padne prva kiša, pa nije isključeno da od crvenih ptice nakratko postanu i zelene. Sličan primjer crvenih roda zabilježio je ornitolog Manuel Jacmenović. Prije nekoliko godina uočio je par roda obojenih u crveno. Potvrdio nam je da su u ovom slučaju obojeni mladunci te da se nikako nisu mogli sami obojiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.