Obavijesti

News

Komentari 23

Misteriozna bolest pluća ubija ljude u Argentini: 'Ne širi se s čovjeka na čovjeka kao Covid'

Misteriozna bolest pluća ubija ljude u Argentini: 'Ne širi se s čovjeka na čovjeka kao Covid'

Nakon primarnih testova zaključeno je kako se ne radi o Covidu, gripi, legioneli niti hantavirusu. Svi zaraženi i preminuli su iz jedne klinike na sjeverozapadu Argentine pa provjeravaju vodu i klimatske uređaje

VIDEO

U tjedan dan troje je u Argentini preminulo od vrste upale pluća nepoznatog podrijetla. Sva tri smrtna slučaja povezana su s jednom privatnom klinikom na sjeverozapadu u pokrajini Tucuman, piše CBS.

U bolnicu se javilo devetero, osam od njih radilo je u privatnoj klinici, a jedan je bio pacijent. Od ponedjeljka su od misteriozne bolesti pluća umrla dva zaposlenika klinike i pacijent, objavio je Luis Medina Ruiz, ministar zdravstva pokrajine Tucuman.

The Pan American Health Organization (PAHO) je u kontaktu s argentinskim ministarstvom zdravstva kako bi se istražilo o kakvoj se bolesti radi. Nakon primarnih testova zaključili su kako se ne radi o Covidu, gripi, legioneli niti hantavirusu.

Uzorke su poslali u institut u Buenos Aires. Posljednja žrtva ove misteriozne bolesti je 70-godišnja žena koja je u privatnoj klinici trebala biti operirana. Ministar zdravstva kaže kako je ona možda pacijent 0, ali da to još treba istražiti.

Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka

Dodao je kako je prvih šest pacijenata simptome dobilo između 18. i 23. kolovoza. Bili su u teškom stanju s obostranom upalom pluća, slično kao kod Covida.

Povraćali su, imali su visoku temperaturu i proljev te bol u cijelom tijelu. Svo osoblje klinike iz koje se počela širiti ova bolest je pod nadzorom, a stručnjaci su izuzeli i uzorke vode i klima uređaja u klinici.

- Zasad nemamo saznanja da je zaražen netko izvan klinike - rekao je Mario Raya, specijalist infektolog.

Čini se kako se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

- Niti jedan slučaj nije zabilježen kod kontakata oboljelih pa ovdje nemamo bolest koja se širi s čovjeka na čovjeka - rekao je Hector Sale, šef medicinskog fakulteta u Tucumanu.

'Moguće je kako su nešto udahnuli'

Moguće je kako su zaraženi nešto udahnuli, jer su im pluća tako žestoko i brzo zahvaćena, misli doktor Michael Osterholm, stručnjak za zarazne bolest sa sveučilišta u Minnesoti.

- Misteriozne bolesti se ponekad pojave, ali većinu njih možemo pripisati nekom lokalnom žarištu koje nema pandemijske implikacije - dodao je stručnjak iz Minnesote.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu