News

Komentari 2

Misteriozna smrt studentice iz Mostara: Britanski forenzičar ne vjeruje da su Lanu napali i tukli

Misteriozna smrt studentice iz Mostara: Britanski forenzičar ne vjeruje da su Lanu napali i tukli

Britanski vještak John Clark ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je Lana Bijedić bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom

Više od godinu dana prošlo je od misteriozne smrti mostarske studentice Lane Bijedić (19), a kako vrijeme odmiče misterija je sve više.

Iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije ranije su demantirali kako je zatražen angažman Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Sveučilišta u Glasgowu, on je ipak angažiran i potvrđeno je da su zaprimili njegov nalaz i mišljenje. Zatraženi mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke.

Britanski vještak pregledao je predmet o pronalasku beživotnog tijela Lane Bijedić koji uključuje medicinsku dokumentaciju, fotodokumentaciju, zapisnik o očevidu, obdukcijski nalaz te druge dokumente.

- Analizirajući i obrazlažući svaku pojedinačnu tjelesnu ozljedu, vještak je zaključio da priroda unutarnjih i vanjskih prisutnih ozljeda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je Lana Bijedić bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom, rekao je za Avaz Josip Aničić, tužitelj u ovom slučaju.

Također, Clark je pozivajući se na dugogodišnje iskustvo, naveo da nije neobično kod slučajeva kao što je konkretni vidjeti relativno malo vanjskih ozljeda, posebno ako je riječ o padu na relativno meku površinu, kao što je vegetacija ili voda, ali ipak s velikim i fatalnim unutrašnjim oštećenjem.

- Unutarnje ozljede su više navodile na ozljede nastale deceleracijom, onom vrstom ozljeda koje uzrokuje naglo zaustavljanje pri udaru tijela koje se kreće, kazao je Aničić.

Iako Clark nije iznosio kvalifikaciju djela, njegov nalaz je, praktično, suprotstavljen onom koji je napravio dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, a nakon čega je, podsjetimo, izneseno da je nesretna djevojka “udarana, davljena i bačena u rijeku” te se ovaj slučaj vodi kao ubojstvo.

S druge strane, dr. Damjanjuk je za Avaz kazao da ostaje pri svom nalazu koji je izradio nakon obdukcije.

- Izuzetno cijenim i poštujem Clarka, međutim, mislim da je vrlo nezahvalno izrađivati nalaz na osnovu foto i druge dokumentacije. Nije isto gledati ozljede na fotografijama i onako kako se to radi tijekom procesa obdukcije. Na koncu, ja u svom nalazu, a tako smo svi mi naučeni, nigdje nisam naveo da je riječ o ubojstvu. To bi, valjda, istraga trebala pokazati. Međutim, ja se ne mogu složiti s tim da su ozljede nastale zbog pada s visine.

Pazite, riječ je o visini od 110 metara. S druge strane, koliko mi je poznato, tijekom očevida nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati uslijed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi, s promjerom od tri metra, kada se uzmu u obzir svi parametri. Ozljede koje je nesretna djevojka imala na glavi su tipične za udarce šakom ili nogom. Iskreno, volio bih da se taj slučaj, koji je izuzetno kompleksan, riješi. Po meni, greška je napravljena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira, ispričao je dr. Damjanjuk.

Tijelo nesretne Bijedić je pronađeno 6. listopada prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku.

Najčitaniji članci