News

Komentari 128

On je ruski Ratko Mladić koji je razorio Mariupolj: 'Krvnik koji je raketirao kazalište i bolnicu'

On je ruski Ratko Mladić koji je razorio Mariupolj: 'Krvnik koji je raketirao kazalište i bolnicu'

Prvo je bombardirao rodilište i dječju bolnicu, a potom kazalište za koje su lokalni dužnosnici rekli da je sklonište za više od tisuću civila

Ukrajinski dužnosnici optužili su visokog ruskog vojskovođu za najgore ratne zločine u Ukrajini, uključujući zračni napad na rodilište, a nazvali su ga "Mariupoljskim krvnikom", prenosi NYpost.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Sjetite ga se. Ovo je Mihail Mizincev - objavila je na Twitteru čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode Aleksandra Matvičuk i objavila fotografiju general-pukovnika koji je na čelu ruskog Centra za kontrolu nacionalne obrane.

- On vodi opsadu Mariupolja i naredio je bombardiranje dječje bolnice, dramskog kazališta... - tvrdi, a javnost ga je već osudila kao ratnog zločinca.

Prvo su bombardirali rodilište, usmrtivši djecu i trudnice. Potom je uništio kazalište za koje su lokalni dužnosnici rekli da je sklonište za više od 1000 civila, a prema podacima od petka, u kazalištu je navodno poginulo 300 civila.

I tijekom spašavanja ljudi su izloženim stalnim zračnim napadima, uključujući one koji pokušavaju napustiti humanitarne koridore koje je obećao Mizincev.

Nekada prelijepi grad s preko 430.000 stanovnika raspršen je u "pakao prožet mrtvim tijelima i uništenim zgradama", tvrdi Human Rights Watch.

Mizincev ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji, rekao je Matvičuk, obećavajući da će se pobrinuti da ga vide u Haagu.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Sergej Bratchuk također tvrdi da je napad na Mariupolj kontroliran od strane Mizinceva.

- On je naredio bombardiranje rodilišta, dječje bolnice, dramskog kazališta, domova za civile. Uništava Mariupol, kao što je uništavao sirijske gradove - napisao je Bratchuk na Facebooku .

Bivši ukrajinski diplomat Aleksander Šerba je Mizinceva nazvao "krvnikom iz Mariupolja".

Šerba, bivši ukrajinski veleposlanik u Austriji, podijelio je audio isječak koji je navodno uhvatio kako takozvani "krvnik" naziva mlađeg časnika "ološem" jer nije nosio odoru.

- Zašto mu nisu odrezane uši? Zašto ga noću nisu tukli bocom? Ha, druže Ološ? - bivši diplomat je napisao u navodnoj razmjeni snimljenih na snimci.

Kremlj nije raspravljao o tome tko je naručio pojedinačne napade, za koje tvrde da nikada nisu bili usmjereni na civile, unatoč brojnim dokazima.

Potvrđeno je da Mizincev ima vodeću ulogu u operacijama u Mariupolju, gdje okrivljuje ukrajinske vojnike za stvaranje "strašne humanitarne katastrofe".

U nedjelju je obećao da će onima koji polože oružje biti zajamčen siguran izlazak iz Mariupolja, što je ponuda koju je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk nazvala kao "manipulaciju".

- Nema govora o predaji i polaganju oružja - rekao je Vereshchuk.

Najčitaniji članci