News

Komentari 0

Ruska vojska: 'Napad na dječju bolnicu je izrežirana predstava'

Ruska vojska: 'Napad na dječju bolnicu je izrežirana predstava'

Ruska vojska rekla je u četvrtak da je napad na rodilište i dječju bolnicu u Mariupolju "predstava" izvedena u režiji ukrajinskih nacionalista

"Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja", ustvrdio je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Koanščenkov.

"Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavana antiruskog raspoloženaj u javnosti na Zapadu", rekao je.

Rusija odbacuje da gađa civile u sklopu onoga što naziva „posebnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Konašenkov je tako ustvrdio da su ruske snage uništile do sada 2911 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za ratni zločin i genocid nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da je ruski zrakoplov u srijedu bombardirao dječju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dijete.

Europski šef diplomacije Josep Borrell nazvao je zračni napad na bolnicu u Mariupolju "gnusnim ratnim zločinom".

"Mariupolj je opkoljen. Rusko bombardiranje bolnice koja obuhvaća i rodilište je gnusan ratni zločin", napisao je Borrell na Twitteru.

"Zračni napadi na stambene četvrti i to što ruske snage blokiraju humanitarne konvoje prema gradovima moraju odmah prestati", dodao je Borrell.

"Nužno" je "odmah" organizirati humanitarne konvoje.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da njezine snage ne pucaju na civilne ciljeve.

Svoje stajalište u vezi s bolnicom Rusija je mijenjala više puta od izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

Tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio u četvrtak da se zgradu bolnice više nije koristilo kao bolnicu i da su je okupirale ukrajinske snage.

Kremlj nije ponovio tu njegovu tvrdnju rekavši da se incident istražuje.

 PRATITE RAZVOJ DOGAĐAJA:

Najčitaniji članci