Obavijesti

News

Komentari 53

'Mjesecima ću strepiti i neću znati jesam li zaražen HIV-om'

'Mjesecima ću strepiti i neću znati jesam li zaražen HIV-om'
2

Mladi Splićanin ni nakon četiri tjedna na zna je li zaražen na dijalizi u splitskom KBC-u u prvim danima ove godine. Svakodnevno živi u strahu i neizvjesnosti...

VIDEO

Mladić koji je u splitskom KBC-u u prvim danima ove godine bio spojen na aparat za dijalizu nakon HIV pozitivnog pacijenta više ne mora piti preventivnu terapiju, no još svakodnevno živi u strahu i neizvjesnosti. 
- Uzimali su moju krv iz aparata za dijalizu, ali ne znam jesu li je ponovno slali na testiranje. Nisam razmišljao o tome da se odem testirati na svoju ruku. Ionako se sa sigurnošću može vidjeti jesam li zaražen tek nakon tri do šest mjeseci - kaže D. R.

Iako prividno miran, Splićanin već mjesec dana živi u agoniji. Prvi dani nakon šokantne spoznaje su mu bili najgori. Iako ga je donekle primirio prvi test krvi koji je pokazao da je HIV negativan, još ne može biti potpuno siguran da je izbjegao opasnost.

Lakše mi je biti optimističan i vjerovati prvim nalazima da sam zdrav, kaže mladić

Život pod prijetnjom od zaraze neizlječivom bolešću postao mu je svakodnevica i nastoji ne razmišljati o tome. Kaže kako mu uz sve ostale životne probleme ne treba iscrpljivanje i deprimiranje takvim mislima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Lakše mi je bilo prikloniti se opciji da u bolnici znaju što govore i da ne mi ne prijeti nikakva opasnost od zaraze. Aparat je nakon njega bio steriliziran, a ne vjerujem da bi me na preventivnoj terapiji liječnici držali samo deset dana da sumnjaju kako postoji realna opasnost od zaraze - kaže mladić.

Iz ravnateljstva KBC-a Split nismo uspjeli dobiti informacije o rezultatima ponovljenih testova krvi medicinske sestre s Odjela kardiologije koja je HIV pozitivnom pacijentu vadila krv bez zaštitnih rukavica. I ona je također morala piti preventivnu terapiju. Pacijent s HIV-om propustio je liječnicima u bolnici spomenuti svoju bolest.

Mobitelima ćemo se testirati na HIV i sifilis

Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia proizveli su gadget kojim se preko “pametnog” telefona ili tableta može testirati na HIV i sifilis. 

Columbia Engineering

Uređaj testira kap krvi na povišene razine antitijela. Na telefone se spaja preko audioizlaza, a rezultati se vide u aplikaciji za 15 minuta, piše Quartz. Testirali su ga na 96 pacijenata u Ruandi. Točno je dijagnosticirao HIV u više od 92 posto, a 12 je bilo lažno pozitivno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...